Copyright © 2018, Maren Winter, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Hoge concentraties fijnstof in provincie Antwerpen

Vooral in het noorden van het land, in de provincie Antwerpen, zijn vanmiddag hoge fijnstofconcentraties gemeten. De drempel van 35 microgram per kubieke meter is overschreden. Daarom wordt aan mensen die er gevoelig voor zijn gevraagd om het rustig aan te doen. De oorzaak van de hoge concentraties is een opstapeling van de luchtvervuiling de afgelopen dagen, door minder gunstige weersomstandigheden.

Er is heel weinig wind en we hebben te maken met een temperatuursinversie. Een warme luchtlaag boven koudere lucht dichter bij de grond zorgt er dan voor dat de luchtverontreiniging niet kan ontsnappen. "Dat zorgt er samen voor dat al die vervuiling in de onderste luchtlagen blijft hangen", zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het leefmilieu. "Wie die daar gevoelig voor is, mensen met astma bijvoorbeeld, doet best zo weinig mogelijk inspanningen. Gezonde mensen zullen er niet veel hinder van ondervinden." Er wordt pas woensdagavond een verbetering van de luchtkwaliteit verwacht.

Meest gelezen