Vier redenen waarom jezelf besmetten met corona geen goed idee is

Jezelf bewust besmetten met het coronavirus is geen goed idee en daar zijn verschillende redenen voor. De omikronvariant lijkt voorlopig milder dan zijn voorgangers, maar dat neemt niet weg dat er nog risico's zijn. Het was ex-basketbalspeler Pieter Loridon die op zijn sociale media recent vertelde dat hij zich met opzet heeft laten besmetten. 

Voormalig basketbalspeler Pieter Loridon was gisteren de meest besproken man van de dag. Op zijn sociale media had hij bekendgemaakt dat hij zichzelf met opzet heeft laten besmetten. Hij zou dat gedaan hebben door het speeksel van een besmet persoon "door zijn neus te liggen rammen." Naar eigen zeggen wil hij zo zijn immuniteit als ongevaccineerde verbeteren.

Maar er zijn verschillende redenen - naast het feit dat het ook gewoon niet zo hygiënisch is - waarom jezelf besmetten geen goed idee is: 

1. Je kan nog altijd erg ziek worden

Je kan jezelf effectief op deze manier besmetten, maar dat is niet zonder risico's. "Je weet niet hoeveel viruspartikels je in je lichaam krijgt op deze manier", vertelde infectioloog Steven Callens (UZ Gent) gisteren in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het snot of speeksel van iemand die op de piek van zijn besmetting zit, kan enorm veel virus overdragen. Als jij een dosis daarvan binnenkrijgt, kan je ernstig ziek worden."

Sommige mensen ondervinden ook langdurige gevolgen na een besmetting, zoals baritonzanger Nicolas Achten. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot sterfte. "Vorige week stierf er nog een zangeres aan covid nadat ze zichzelf had laten besmetten", zegt Callens. Hij doelt daarbij op de zangeres Hana Horka uit Tsjechië. Ze liet zich liever besmetten dan vaccineren. 

2. Je kan andere ziektes oplopen

Je loopt daarnaast niet alleen het risico om besmet te raken met het coronavirus. "Je weet niet wat in het snot of speeksel van een ander zit", zegt Steven Callens. "Niet enkel corona, maar ook bacteriën zoals Staphylococcus aureus (dat kan onder andere huidinfecties en een voedselvergiftiging veroorzaken, red.) kunnen zo overgedragen worden en je ziek maken." 

Beluister hier het volledige interview met Steven Callens in "De Wereld Vandaag" op Radio 1: 

3. De vaccins zijn een veiligere optie

Loridon verdedigt zijn zelfbesmetting door te stellen dat hij het dan "achter de rug heeft" en makkelijker naar het buitenland kan. Volgens infectioloog Callens kan je die redenering ook omdraaien. "Waarom de risico's van een besmetting nemen als er een veilig alternatief is? Vaccinatie geeft een robuuste en veilige immuniteit tegen het virus. Het is ook het pad van de minste weerstand om een certificaat te krijgen."

"Het feit dat een vaccin door de Europese en Belgische overheden is goedgekeurd, en we het breed inzetten, wil zeggen dat het veel beter en veiliger is dan een besmetting", benadrukt hij nog.

4. Je kan het zorgsysteem extra belasten

Ook minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) reageert via Twitter op Loridons zelfbesmetting. "Het is wel een ongelooflijk gebrek aan respect ten aanzien van de vele zorgverleners die al twee jaar lang in uiterst moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven.". 

De besmettingen swingen momenteel de pan uit in ons land. Dat vertaalt zich momenteel in een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. De opnames op intensieve zorg dalen lichtjes. Hoewel de omrikonvariant van het virus voorlopig milder lijkt dan zijn voorgangers, is de druk op de gezondheidszorg nog altijd hoog. Door jezelf te besmetten, verhoog je mogelijk die druk als je in het ziekenhuis zou belanden. Daarnaast kan je nog altijd anderen besmetten en dus ziek maken.

Meest gelezen