Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zonder boosterprik kunnen duizenden tieners niet op skivakantie naar Oostenrijk of Italië, waarschuwt Kazou

Er moet stilaan duidelijkheid komen of tieners tussen 12 en 17 jaar een boosterprik krijgen, anders zullen zo'n 2.000 jongeren deze krokusvakantie niet op ski- of snowboardkamp kunnen vertrekken. Dat zegt Kazou, de jeugddienst van de CM. In Oostenrijk en Italië mag vanaf februari de laatste coronaprik niet langer dan 6 maanden geleden zijn, terwijl veel jongeren in ons land al langer gevaccineerd zijn.

"Zo'n 3.000 jongeren staan te trappelen van ongeduld om deze krokusvakantie op ski- of snowboardkamp te vertrekken. Maar Oostenrijk en Italië, twee populaire bestemmingen, verstrengen hun regels vanaf 1 februari", zegt Seppe Van Pottelbergh van Kazou.

In beide landen mag je laatste coronaprik niet ouder zijn dan 6 maanden. "Maar onze jongeren zijn gevaccineerd in de zomer, tegen de krokusvakantie is hun vaccinatiebewijs dus niet meer geldig in Oostenrijk en Italië. Dat betekent dat we zo'n 2.000 jongeren niet op kamp zouden kunnen laten vertrekken. Daarom vragen wij dat de boosterprik snel wordt goedgekeurd voor de 12- tot 17-jarigen", zegt Van Pottelbergh.

Hoopvol dat boosterprik voor tieners tussen 12 en 17 jaar nog lukt vóór de krokusvakantie
Seppe Van Pottelbergh, Kazou

Daarvoor is het wachten op groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). "We vragen dat eens dat groen licht er is, dat alles in het werk wordt gesteld om de jongeren zo snel als mogelijk hun boosterprik te geven. We hebben nog een maand, dus we zijn hoopvol dat het nog lukt."

"Het plan was dat mijn vriendin en ik zouden gaan skiën, maar nu kunnen we niet gaan", zegt Sien Vanhees in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Reisorganisatie Jongerentravel maakt zich ook grote zorgen over de skivakanties die het organiseert voor jongeren. De organisatie vraagt in een open brief duidelijkheid. "We vragen Europa om niet meer toe te laten dat elk land afzonderlijk andere regels kan opleggen", zegt Katrien Corens van Jongerentravel. "We weten niet meer welke regels we nog durven communiceren aan de mensen. Anderzijds vragen we aan het EMA om te laten weten wanneer de boosterprik mogelijk is voor die leeftijdsgroep, zodat we ze ook perspectief kunnen geven."

Je kan van jongeren niet vragen wat niet mogelijk is

Katrien Corens, Jongerentravel

Verder spreekt Corens van een discriminatie tegenover de leeftijdsgroep van 15 tot 18 jarigen. "Die jongeren hebben zich nu al 2 jaar lang aan de regels gehouden. Zij hebben alles gedaan wat er gevraagd is: ze zijn prik 1 gaan halen en prik 2, zij willen ook testen doen. Maar je kan van hen niet vragen wat niet mogelijk is." 

Jongerentravel wil een oplossing tegen het eind van de week om op tijd te kunnen beslissen of ze al dan niet moeten annuleren.

In sommige landen mag je ook zonder vaccinatie- of herstelcertificaat het land binnen, je moet dan wel een negatief testresultaat kunnen voorleggen. "Het is voor ons echter organisatorisch onhaalbaar om via testen ter plaatse tijdens je buitenlandse vakantie je coronapaspoort geldig te houden", zegt Van Pottelbergh. 

"Kazou kiest daarom resoluut voor een 2G-regel: een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat, en dus niet via tests. In Oostenrijk moet je je bijvoorbeeld drie keer laten testen tijdens je vakantie. Dat is onhaalbaar."

Bezoek de coronapaspoortberekenaar van Kazou om te weten of je vaccinatie- of herstelcertificaat geldig is op jouw bestemming. 

De termijn die toegepast wordt in de regelgeving in Oostenrijk is na de oproep van Kazou en de publicatie van dit artikel aangepast. Jongeren onder de 18 jaar worden nu als volledig gevaccineerd beschouwd na een boosterprik óf in de 7 maanden na de tweede prik.

Meest gelezen