KLAAR: Het conflict tussen Rusland en Oekraïne

Het gaat de laatste tijd vaak over spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Wereldleiders zijn bang dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Indien het tot een oorlog komt, is het ook een oorlog tegen het Westen.

Rusland wil namelijk dat de legers van de NAVO, een militaire samenwerking van westerse landen, aan de grenzen tussen het Westen en Rusland weg gaan. En dat Oekraïne, dat ooit samen met Rusland tot de Sovjet-Unie behoorde, nooit lid zal worden van de NAVO. Maar Oekraïne wil liever samenwerken met de Europese Unie en de Verenigde Staten. Rusland is daar niet blij mee en stuurt zijn legers ook naar de grenzen. Rusland en het Westen staan dus tegenover elkaar en zullen de komende weken verder overleggen over de situatie.

Ontdek meer over dit wereldconflict in dit KLAAR-pakket.

Hoe is het conflict tussen Rusland en Oekraïne ontstaan?

Oekraïne is voor Rusland en Poetin belangrijk want een pro-westers buurland ziet hij als een bedreiging. Het zou zijn eigen bevolking op 'foute ideeën' kunnen brengen en het betekent ook een militaire bedreiging. Het VRT NWS-instagramkanaal nws.nws.nws legt uit hoe het conflict tussen Rusland en Oekraïne is ontstaan en waarom het ook een conflict is met het Westen.

Videospeler inladen...

Wie is Poetin?

Al meer dan 20 jaar trekt Vladimir Poetin aan de touwtjes in Rusland. Judoka, ex-spion, een soort levende Action Man, allergisch aan kritiek, maar erg geliefd door de Russen. Louise Hoedt vertelt ons meer over de man die ervoor zorgde dat Rusland opnieuw meespeelt op het wereldtoneel.

Videospeler inladen...

Kan een oorlog nog voorkomen worden?

Het diplomatieke overleg draait overuren nu de spanningen oplopen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. De afgelopen dagen houden meer en meer Russische troepen in de regio militaire oefeningen maar het is nog maar de vraag of het daarbij blijft. Is een Russische inval nakend of is het vooral Russisch machtsvertoon? Onze Ruslandkenner Jan Balliauw wikt en weegt de slaagkansen van het diplomatieke overleg om een inval af te wenden vanuit de VRT NWS-webstudio tijdens een Facebook Live.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Een gevolg van het conflict: angst in Zweden

De Zweedse regering bereidt zich voor op een mogelijke Russische militaire dreiging en stuurt honderden militairen naar het eiland Gotland. Dat ligt in de Oostzee en is strategisch belangrijk. De Zweedse minister van Defensie waarschuwde dit weekend dat het land niet naïef mag zijn over de bedoelingen van Rusland aan de grens met Oekraïne. Niet alleen Zweden, ook andere Scandinavische en Baltische landen zijn ongerust over de huidige evolutie. Bekijk hier de reportage van Terzake.

Videospeler inladen...

Komt er een oorlog?

No worries, volgens Ruslandkenner Marijn Trio komt er geen derde wereldoorlog. Maar waarom staan dan al die troepen aan de grens van Oekraïne? Check deze story van nws.nws.nws. Daarin beantwoordt VRT NWS-journalist Marijn Trio de vragen die jongeren instuurden.

Videospeler inladen...

nws.nws.nws over Oekraïne

In deze gids verzamelen we onze post over de situatie in Oekraïne zodat je in 1 keer helemaal mee bent. Tik op elke post om die te bekijken of om te stippen voor meer uitleg.

Heb je nog vragen of suggesties? Mail naar klaar@vrtnws.be.

Meest gelezen