Carnaval Heist

Knokke-Heist en Blankenberge annuleren carnaval: "Het feest staat haaks op de maatregelen"

De burgemeesters van Knokke-Heist en Blankenberge hebben de knoop na veel wikken en wegen definitief doorgehakt: dit jaar gaat het carnaval aan de Oostkust opnieuw niet door.  

“Het is met pijn in het hart”, zegt Piet De Groote (Gemeentebelangen), burgemeester van Knokke-Heist. “Zeker omdat we in Heist-aan-Zee de grootste carnavalstoet van West-Vlaanderen hebben en ook een prachtige verlichte avondstoet. We hebben echt tot in het uiterste gekeken wat er toch zou kunnen doorgaan, maar tussen dromen en werkelijkheid zitten er toch wetten en praktische bezwaren”.

Carnaval staat voor feesten, leute maken, dichtbij elkaar staan. Dat staat haaks op alle coronamaatregelen

Piet De Groote, burgemeester Knokke-Heist

De nieuwe coronabarometer, die vrijdag gelanceerd wordt en meteen in code rood zal starten, maakt dat mensen in horecazaken en op evenementen afstand moeten houden en er aan crowdmanagement gedaan moet worden. Dat staat haaks op het volksfeest dat carnaval is. “Zelfs als de coronabarometer oranje wordt, zou het nog heel moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om een stoet te laten uitgaan. Carnaval staat voor feesten, leute maken, dichtbij elkaar staan. Dat staat haaks op alle coronamaatregelen”, aldus De Groote.

“Enerzijds heb je natuurlijk de coronamaatregelen die het moeilijk of onmogelijk maken om carnaval te vieren. En anderzijds heb je ook de realiteit van nog altijd oplopende besmettingen met als gevolg heel wat uitval en quarantainemaatregelen in het onderwijs en op de werkvloer”, valt zijn Blankenbergse collega-burgemeester Björn Prasse (Open VLD) hem bij. “Daar wil je natuurlijk niet aan bijdragen en dus denken we dat dit de meest verstandige keuze is op dit moment. Uiteraard met pijn in het hart”.

Kleinere carnavalsevenementen kunnen wel doorgaan, zij het in een andere vorm

De afgelasting gebeurde in overleg met vertegenwoordigers van de carnavalsgroepen, karrenbouwers en horeca. De Vissersmis in de Sint-Antoniuskerk en de bloemenhulde op zondagmorgen 27 februari op het Vissershuldeplein gaan wel nog door conform de geldende coronamaatregelen. In Blankenberge zullen prinsenbal- en verkiezing wel doorgaan, zij het in dinervorm, conform de maatregelen.

Carnavalisten zijn ontgoocheld

Diederik De Groote van carnavalsvereniging Club 69 kan zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken steken, nu er voor het tweede jaar op rij een kruis getrokken wordt door de carnavalsfestiviteiten.

“We hoopten dat het alsnog zou doorgaan, maar dat mocht jammer genoeg niet zijn. Onze kar is bijna klaar. We moesten alleen nog de elektriciteitswerken doen”, zegt hij. Ook financieel is het een zware dobber voor de carnavalsverenigingen. De meterslange praalwagen van Club 69 kostte zo’n 10.000 euro. “We hopen dus dat we opnieuw financiële steun zullen krijgen van Knokke-Heist, net als vorig jaar”.

“Als het niet gaat, gaat het niet”, betreurt De Groote. “Omdat de feesten ’s avonds niet kunnen doorgaan, willen ze ook de stoet niet laten doorgaan. Het was alles of niets. Nu kunnen we alleen maar hopen dat het in 2023 eindelijk weer feest mag zijn”.

Ook geen stoet in Oostduinkerke

Ook het gemeentebestuur van Koksijde liet weten dat de carnavalsstoet in deelgemeente Oostduinkerke dit jaar niet zal uittrekken.

Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde

Meest gelezen