Radio 2

Koen Cautaerts wordt de nieuwe "Suisse" in de kerk van Aarschot: "Ik wil de familietraditie voortzetten"

Zondag aanstaande loopt er opnieuw een Suisse rond in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot. Pastoor Rudi Borremans herstelt daarmee een oude traditie in ere. Voor de taak doet hij een beroep op Koen Cautaerts uit Roosdaal. Ook zijn overgrootvader was destijds Suisse.

Oudere lezers weten vaak maar al te goed wat een Suisse of kerkbaljuw is: het is een kerkopzichter in uniform, die waakt over het vlekkeloze verloop van de misviering. De kerkbaljuw houdt onder andere toezicht in en rondom de kerk en spreekt aanwezigen aan op ongewenst of oneerbiedig gedrag en leidt ook het uitreiken van de communie in goede banen. De functie verdween in de meeste parochies na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Alleen in grotere parochies verschijnt hij nog wel eens om een grote plechtigheid of processie op te luisteren. En nu keert de Suisse dus ook terug in Aarschot. 

Familietraditie

"Mijn overgrootvader, Joseph-Désiré Cautaerts was de laatste Suisse in de Sint-Gaugericuskerk in Pamel", vertelt Koen trots. "Ik doe graag aan stamboomonderzoek, en ook door de verhalen van mijn grootvader is mijn belangstelling voor het ambt van Suisse gegroeid. En ik wil die traditie nu voortzetten."

Het uniform van Koen staat al klaar in zijn woonkamer. "De steekhoed is het originele exemplaar van mijn overgrootvader. De bandelier, een soort schouderband, heb ik nieuw laten maken. Er staat het woordje eerbied op, maar je hebt er ook waarop kerkpolitie staat geborduurd. En ik draag ook een lange jas en een sabel."

Beluister hier het gesprek met Koen en lees verder: 

Begroeting

"Ik zal als Suisse niet alleen de orde handhaven", weet Koen nog te vertellen. "Het is ook mijn taak om de parochianen die naar de eucharistie komen te onthalen en hen na de misviering naar buiten te begeleiden. Iedereen krijgt dan een officiële groet. Daarna moet ik nog even het kerkgebouw controleren en dan zit mijn taak er op", lacht Koen. 

Wie Koen aan het werk wil zien, is zondag aanstaande, op 30 januari, om 11 uur welkom in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot. 

Meest gelezen