Foto ter illustratie

Maxime (30) richt leesclubje op om taalachterstand bij leerlingen weg te werken: "Door thuis te zitten, kampen veel kinderen met problemen"

Een vrijwilligster uit Merksem richt een leesclubje op in de openbare bibliotheek, om de Nederlandse taal bij leerlingen uit de lagere school op peil te houden. Maxime Balliu (30), ook trajectcoördinator bij het Stedelijk Onderwijs, merkt namelijk dat er een leerachterstand is ontstaan bij leerlingen die door corona herhaaldelijk moeten thuiszitten. "Ik wil vooral inzetten op leerlingen voor wie de Nederlandse taal niet evident is", vertelt Balliu.

Door de huidige quarantaineregels moeten leerlingen vaak en lang thuiszitten door coronabesmettingen in de scholen. Daardoor ontstaat er een leerachterstand, vooral bij leerlingen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Dat merkt Maxime Balliu, die vrijwillig een leesclubje voor leerlingen van de lagere school opricht. Balliu werkt ook als trajectcoördinator voor het Stedelijk Onderwijs, maar doet dit op eigen initiatief.

Ik wil blijven inzetten op de leesvaardigheden van leerlingen die thuis geen Nederlands spreken

Maxime Balliu, trajectcoördinator Stedelijk Onderwijs

"Mijn werk bij het Stedelijk Onderwijs maakt sowieso dat ik een passie heb voor het onderwijs en voor kinderen. Daarom wil ik ook in mijn vrije tijd een steentje bijdragen", zegt Balliu. En zoiets blijkt ook nodig te zijn, dat zag ze  tijdens de zomermaanden. "Ik heb meegewerkt aan de zomerscholen, waarbij ik gemerkt heb dat leerlingen toch met wat problemen kampen doordat ze zoveel moeten thuiszitten."

Balliu spreekt vooral van een lees-achterstand bij leerlingen die thuis geen of weinig Nederlands spreken. "Met dit leesclubje wil ik ook doorheen het jaar inzetten op de leesvaardigheden van de leerlingen", vertelt ze. 

Beluister hier het volledige gesprek met Maxime Balliu:

Op 5 februari komt het leesclubje van Maxime Balliu er het eerst samen. Voorlopig gaat het om 12 leerlingen van de lagere school uit de regio Merksem. In de bibliotheek ligt ook een inschrijvingsformulier voor wie nog wil deelnemen. De groep komt samen in de openbare bibliotheek van Merksem, die meewerkt aan het initiatief. Daar mogen de leerlingen boekjes uitlenen, waarmee ze de taal kunnen onderhouden. 

Meest gelezen