Man hekelt tekort aan laadpalen in Merchtem

Een man uit Merchtem wil meer laadpalen in de gemeente. Drie jaar geleden kocht hij een elektrische wagen, maar hij moet elke keer lang rondrijden om een laadpaal te vinden en vaak zijn die bezet. De gemeente is zich bewust van het probleem. 

Louis Vrijders, een man van 74 jaar heeft een brief naar de gemeente gestuurd. Hij heeft een elektrische wagen, maar vindt dat er te weinig laadpalen zijn in Merchtem. Daardoor moet hij vaak rondrijden, en vooral ’s avonds is dat een probleem. “De meeste plaatsen zijn dan al bezet”, zegt Louis. “En thuis hebben we ook niet de mogelijkheid om zomaar aan een stopcontact op te laden. Ofwel moet je ver parkeren, maar dan moet je ook helemaal te voet weer naar huis en de auto daarna weer gaan ophalen. Die afstanden doen, stoot me toch tegen de borst.”

Als men iets aan het klimaat wil doen, moeten er meer laadpalen komen
Louis Vrijders

Daarom dus de vraag van Louis aan de gemeente voor meer laadpalen. "Als er twee laadpalen zijn, maar drie elektrische auto’s, dan zijn de plaatsen ook snel weg natuurlijk. Als men iets aan het klimaat wil doen, moeten er meer palen komen.” Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) maakt zich sterk dat er in de toekomst steeds meer laadpalen zullen bijkomen. "Om de 25 kilometer zullen er publieke laadpalen komen, bij supermarkten bijvoorbeeld. Mensen die een elektrische wagen kopen en niet over een oprit beschikken, kunnen een laadpaal aanvragen op 250 meter van hun woning."

Reactie gemeente

Bij de gemeente zijn ze zich bewust van het probleem. “We hebben vorig jaar een openbare uitbesteding uitgeschreven voor vijf laadpalen”, zegt schepen van Mobiliteit Lien Casier (CD&V Plus) “Maar de procedure daarvoor moet opnieuw gebeuren omdat geen enkele installateur een prijs had gegeven. Intussen zijn er ook al kabels aangevraagd bij Fluvius, maar iedereen lijkt ook overbevraagd. Voorlopig kan niemand die palen plaatsen. Binnenkort zullen we wel via de Vlaamse overheid met raamcontracten kunnen werken, dan zullen de laadpalen goedkoper zijn. Want we willen er graag zoveel mogelijk plaatsen.” 

Meest gelezen