Radio 2

Lego te duur? Man uit Aalter verhuurt grote en kleine sets voor wie wil bouwen maar niet wil kopen

Joost Tack uit Aalter heeft ongeveer 500 bouwdozen van Lego en verhuurt die. Hij doet dat uit een besef dat de blokjes niet betaalbaar zijn voor iedereen. "Maar sommigen willen het wel eens bouwen. Die brengen het dan gewoon terug na een aantal weken", legt hij uit. 

Joost Tack uit Aalter is op zijn zachtst gezegd bezeten door Lego. Van kleinsaf aan speelt hij met de blokjes en maakt hij volledige taferelen en bouwwerken. "Ik herinner me nog mijn eerste doos", steekt hij van wal, "die stond op tafel. Sindsdien ben ik alles blijven bewaren en sparen. Nu wil ik met al die sets andere mensen die het te duur vinden een plezier doen door ze te verhuren."

Duur

De blokjes en de sets kunnen vrij veel geld kosten. Voor een grote doos kan de prijs oplopen tot honderden euro's. Niet iedereen kan of wil dat betalen. "En ook niet iedereen heeft de plaats om dat allemaal te stockeren", zegt Tack. "Ik hoor soms van andere mensen: ik heb dat gebouwd en dat staat daar nu in mijn living. Mijn vrouw zegt dat er alleen maar stof op komt." Maar door een set te huren kan er gedurende een aantal weken mee gespeeld worden, en dan wordt die gewoon teruggebracht.

Een greep uit het aanbod van Joost Tack uit Aalter
Radio 2

Het aanbod bij de verzamelaar is groot want hij heeft zo goed als alles van de blokjesfabrikant in huis. "Ik heb bijna alle grote sets van boven de 3.000 stukken in huis. Er zijn ook nog kleinere sets van 10 à 15 jaar oud die niet meer in de handel te verkrijgen zijn." In totaal heeft hij zo'n 500 dozen. Die kunnen per stuk verhuurd worden aan 20 à 40 euro en dat voor een periode van om en bij de 20 dagen.

14 tot 25 uur bouwen

Het huurgeld investeert hij om nieuwe sets te kopen. "De laatste nieuwe Titanic heb ik ondertussen 4 keer. Er is een wachtlijst om deze te huren omdat dat een echt pronkstuk is", legt Tack uit. Andere sets waar hij fier op is zijn het Colloseum, de Millenium Falcon van Star Wars, het Disney -en het Harry Potterkasteel. "Lego maakt de laatste jaren echt heel grote sets met 4.000 tot 9.000 stuks waar je gemakkelijk 14 tot 25 uur aan bouwt."

Bij het huren van een doos betaal je een waarborg van 50 euro voor het geval een set onvolledig terugkeert.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen