Radio 2

Mieke Roels uit Kuurne begeleidt hoogsensitieve kinderen: "Vroeger was dat minder bekend en werd dat dus niet zo snel herkend"

Hoogsensitiviteit: 2 op 10 mensen zouden ermee te maken hebben. Mieke Roels uit Kuurne had jarenlang een praktijk als logopediste. Ze is zelf hoogsensitief en merkte in haar praktijk dat heel veel kinderen die bij haar langskwamen er ook mee kampten. Nu kiest ze ervoor om hoogsensitive kinderen te begeleiden. 

"In mijn praktijk werden kinderen aangemeld met schoolse problemen: spellingsproblemen, rekenproblemen, aandachtsproblemen", vertelt Mieke Roels, die vroeger logopediste was. "Ze werden dan behandeld door hen extra te laten lezen of te laten rekenen, terwijl er eigenlijk iets anders aan de hand was met die kinderen. Ze zijn hoogsensitief, waardoor ze bepaalde zaken in de klas niet opnemen. Ze hebben moeite met aandacht, vinden het te druk in de klas en daardoor komt er heel veel van wat er gezegd wordt niet binnen. Die kinderen krijgen natuurlijk problemen".

Je merkt ook aan hoogsensitieve kinderen dat ze eerst altijd een afwachtende houding aannemen en ze komen soms wat verlegen over. Als ze na een drukke schooldag thuiskomen, kunnen ze heel erg boos worden. Vroeger was dat allemaal minder bekend en werd dat dus niet zo snel herkend.

Door te knutselen en met andere ludieke methoden krijgen de kinderen heel wat woordenschat aangereikt, waarmee ze zelf kunnen benoemen wat er aan de hand is. “Via oefeningen en trucjes gaan we proberen de stressladder af te dalen. Bijvoorbeeld met eenvoudige ademhalingsoefening of door te leren om je zintuigen te controleren”.

Met de zintuigenboom leren kinderen hun zintuigen te controleren
Radio 2

Meest gelezen