Provincie Vlaams-Brabant

Minder fietsers geteld in 2021 in Vlaams-Brabant, maar sinds 2019 toch positieve trend

Vorig jaar zijn er in Vlaams-Brabant twaalf procent minder fietsers geteld dan in het recordjaar 2020. Maar op langere termijn bekeken blijft het aantal fietsers wel toenemen: tegenover 2019 is in 2021 een vierde meer fietsers geteld. 

De provincie Vlaams-Brabant heeft cijfers bekend gemaakt van het aantal fietsers in de provincie. Vijftien fietstellers registreerden in 2021 het fietsverkeer in Vlaams-Brabant. In totaal werden meer dan 2,7 miljoen fietsbewegingen vastgelegd, dat is een daling met twaalf procent tegenover het jaar voordien, toen er uitzonderlijk veel recreatieve verplaatsingen gebeurden tijdens de lockdown.

Toch is er een stijgende tendens waar te nemen zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V): “2020 was door corona echt een topjaar. Er was een aantal maanden een lockdown en daardoor hebben meer mensen, vooral recreatief, onze fietspaden gebruikt. De stijging tegenover 2019, voor corona, is wel aanzienlijk. In vergelijking met 2019 gaan we met 25 procent vooruit. Nog meer mensen gebruiken de fietspaden voor hun woon-werkverplaatsing. Dat doet ons plezier en juichen we toe.” 

Waar we investeren in veilige, comfortabele fietspaden, worden de fietspaden ook vaker gebruikt
Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde Mobiliteit

De provincie Vlaams-Brabant blijft ook inzetten op fietspaden. Zo investeerde ze vorig jaar 2,6 miljoen euro in vijftien fietsprojecten. “Daar waar we investeren in veilige en comfortabele fietspaden, worden de fietspaden ook vaker gebruikt. Dat lijkt logisch en wordt ook bevestigd in de cijfers. Daarom gaan we blijven investeren, vooral in fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene. 

Populaire fietsroutes

De F3 fietssnelweg in Wilsele, tussen Leuven en Brussel, was in 2021 de populairste Vlaams-Brabantse fietsroute, met 423.618 registraties. Sinds 2012 is het fietsverkeer op de F3 meer dan verdubbeld, van gemiddeld 505 naar 1.160 fietsers per dag. “Daar gaat het vooral om woon-werkverkeer, maar uiteraard op zondag bij mooi weer zijn er ook pieken”, zegt Dehaene. De F8 snelweg in Herent kwam in 2021 op de tweede plaats, de route langs de Demer in Werchter vervolledigde de top drie.

Meest gelezen