Nederland versoepelt vanaf morgen: "Bewust grenzen van het mogelijke opzoeken", zegt premier Rutte

Na weken van lockdown heeft de Nederlandse premier Mark Rutte een hele reeks versoepelingen aangekondigd. Vanaf morgen mogen onder meer de horeca, theaters, bioscopen, musea, pretparken en dierentuin openen tussen 5 uur 's morgens en 10 uur 's avonds. Ook sportwedstrijden met publiek worden weer mogelijk.

"We zetten vandaag een grote stap om Nederland weer van het slot te halen terwijl de besmettingscijfers door het dak gaan", aldus premier Rutte op een persconferentie. Hij erkent dat dit tegenstrijdig klinkt. "We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op", erkent hij. "Laat ons er samen voor zorgen dat Nederland verder opengaat, maar ook verder open kan blijven." 

We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op

Nederlandse premier Mark Rutte
Videospeler inladen...

De adviseurs van het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) hadden aangeraden om alles om 8 uur 's avonds te laten sluiten om de stijging van de besmettingscijfers zo veel mogelijk binnen de perken te houden, maar omdat de steun voor de coronamaatregelen afbrokkelt, neemt de regering een risico: vanaf morgen geldt er een algemeen sluitingsuur om 22 uur.

Wat kan er dan, open tussen 5 uur en 22 uur? Rutte noemt cafés, restaurants, theaters, musea, bioscopen, pretparken, dierentuinen, sauna's en casino's. Daarnaast kunnen ook sportwedstrijden mét publiek weer.

Er blijven nog enkele beperkingen gelden:

  • zowel binnen als buiten moet er 1,5 meter afstand worden gehouden,
  • in winkels of musea mag er 1 bezoeker per 5 vierkante meter binnen,
  • in andere locaties is zitten binnen verplicht (mondmasker opzetten als je je wil verplaatsen),
  • in theaters en concertzalen mag maximaal 1/3 van de capaciteit binnen, met een maximum van 1.250 bezoekers,
  • ook in beurzen mogen er maximaal 1.250 mensen binnen,
  • In veel gevallen heb je een coronapas nodig om binnen te mogen.
In het onderwijs worden de quarantaineregels versoepeld. Alleen kinderen met klachten of die positief hebben getest moeten voortaan thuisblijven.

Nog langer met veel beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en onze samenleving

Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers

"We nemen een risico, maar met goede reden", zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. "Nog langer met veel beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving." 

Toch ziet Kuipers enkele "lichtpuntjes": mensen die besmet zijn met omikron blijven minder lang in het ziekenhuis, mensen met omikron hebben meestal minder zorg nodig, gevaccineerden blijken veel minder vatbaar voor het virus en in de ziekenhuizen zijn de geboosterde patiënten sterk in de minderheid.

Meest gelezen