Net herstelde buizerd neergeschoten vlakbij het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder

Een uitgeputte buizerd die een maand lang in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder revalideerde, is kort na zijn vrijlating neergeschoten. Een wandelaar vond het gewonde dier terug in een maïsakker vlakbij het opvangcentrum. De medewerkers reageren geschokt en hebben klacht ingediend. 

De buizerd werd op 13 december uitgeput binnengebracht. Een automobilist had het verzwakt dier aangetroffen in de berm van de drukke Graaf de Theuxlaan in Heusden. Vorige week donderdag was de roofvogel volledig hersteld en werd hij vrijgelaten. Maar zijn vrijheid was van korte duur. Vandaag bracht een wandelaar het dier gewond terug. 

Hagelbolletje

De buizerd had een wonde aan zijn poot en op een RX-foto was duidelijk een hagelbolletje te zien. Volgens Rudi Oyen, verantwoordelijke van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is er geen twijfel mogelijk. " De vogel werd beschoten met een jachtpatroon op een maïsakker vlakbij ons opvangcentrum. Een jager komt daar wekelijks schieten op houtduiven".  Het opvangcentrum dient klacht in bij het Agentschap Natuur en Bos en zal zich ook burgerlijke partij stellen.

Hart van in

"De medewerkers en vrijwilligers zijn er het hart van in", zegt Oyen. " Ze hebben de afgelopen weken het dier dag in dag uit verzorgd en dan dit". Een dierenarts liet de vogel vanmiddag inslapen. De kwetsuur was onherstelbaar en ook een amputatie van de poot had de vogel niet in staat gesteld om in de natuur te overleven. 

Meest gelezen