Personeelsuitval in Limburgse ziekenhuizen: Ziekenhuis Oost-Limburg sluit 20 procent van de acute bedden

De Limburgse ziekenhuizen krijgen het steeds moeilijker omdat er veel personeel uitvalt, omdat ze zelf ziek zijn of in quarantaine zitten. In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en Maaseik gaan daardoor vanaf morgen 130 bedden dicht. In het Noorderhart ziekenhuis in Pelt moeten er 40 bedden dicht.

Op dit moment zijn er 220 personeelsleden in het ZOL afwezig door covid of quarantaine. "En dat heeft toch wel impact op de werking van het ziekenhuis", zegt directeur Erwin Bormans. "Daarom hebben we zonet beslist dat 130 van de 1.000 bedden gesloten zullen worden vanaf morgen."

Er gaan weer mensen slecht nieuws krijgen dat hun ingreep zal worden uitgesteld

Hierdoor zal bepaalde zorg opnieuw uitgesteld worden. "Dat betekent dat we prioriteit moeten geven aan dringende zaken, en dat er weer mensen slecht nieuws gaan krijgen dat hun ingreep zal worden uitgesteld. Dan gaat het bijvoorbeeld om orthopedische ingrepen die enkele weken kunnen wachten."

Om het personeelstekort op te vangen, doet het ziekenhuis ook een oproep aan recent gepensioneerde medewerkers om tijdelijk terug te keren. 

Het ziekenhuis probeert het risico voor de patiënten wel zo laag mogelijk te houden: "We screenen besmet personeel 2 keer en ze komen gemiddeld na 9 dagen terug. Personeel met geen of lage virale lading mag met bescherming terug op de werkvloer, mensen met hoge virale lading moeten zeker tot dag 11 thuis blijven, om het risico te beperken."

Stress neemt toe

In het Noorderhart ziekenhuis in Pelt is meer dan 13 procent van het personeel afwezig. Daardoor moeten 40 bedden op een totaal van ruim 300 bedden dicht. "We kunnen het nog bolwerken, maar de stress neemt toe", zegt personeelsdirecteur Walter Rabijns. "We proberen alle essentiële zorg te bieden en daar slagen we voorlopig ook in. Maar het is bang afwachten wat de komende weken gaat geven."

In het Jessa ziekenhuis in Hasselt is meer dan 11 procent van het personeel afwezig. Op de meeste diensten kunnen ze dat wel nog opvangen, maar hier en daar wordt het nijpend.

In het Vesalius ziekenhuis in Tongeren is er 10 procent van het personeel afwezig, terwijl dat normaal rond de 6 procent is. Daar springen collega's voor elkaar in. In het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden gaat het om een uitval van 7 procent, en in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder is 3.5 procent van het personeel thuis. 

Meest gelezen