Minister Verlinden kwam vandaag luisteren hoe de politiezone Carma werkt
© Radio 2

Politiezone Carma is bevoorrechte partner bij nieuwe politiehervorming

De federale overheid is op dit moment bezig met een nieuwe politiehervorming. De basisfuncties van de politie zijn 20 jaar geleden op papier gezet bij de eenmaking van de politie, maar veel lokale korpsen werken intussen anders. Carma gaat de overheid als bevoorrechte partner helpen bij die hervorming.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwam vandaag poolshoogte nemen van de werking van de politiezone Carma. De zone is de grootste van de provincie en bestaat uit 8 gemeentes (Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Bree en Bocholt). “Carma is op heel wat vlakken voorloper geweest, bijvoorbeeld met de fusies tot de grootste politiezone van Limburg”, vertelt minister Verlinden. “Maar ook op het vlak van technologische middelen zoals drones of het virtuele loket om vanop afstand aangiftes te doen zijn ze een koploper.” 

Inspiratie voor nieuwe politiehervorming

De politiezone Carma heeft de minister getoond hoe ze werken anno 2022. Voorzitter van het politiecollege Wim Dries (CD&V): “Met de voorbeelden over onze werking kan bekeken worden of Carma een inspiratie kan zijn voor de nieuwe politiehervorming. Er is ook gepraat over de financiering van het korps.”

Zonder de toetreding tot een grote zone, zouden we heel wat minder mogelijkheden hebben gehad
burgemeester van Kinrooi Jo Brouns

De overheid is momenteel ook aan het onderzoeken wat de ideale grootte is van een politiezone. De kleine gemeente Kinrooi is zeer tevreden over de toetreding tot de zone Carma. “We krijgen veel steun om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken, maar we hebben ook politie te water”, vertelt burgemeester Jo Brouns (CD&V). “Dat zou voor een kleine gemeente als Kinrooi niet mogelijk zijn.” Zutendaal was een van de eerste gemeenten van de zone Carma. “De politiezone is zeer vooruitstrevend. Zutendaal was samen met Genk de koploper, want we werkten voor de fusie al samen”, vertelt burgemeester Ann Schrijvers (ZVP) trots. “We hebben al heel wat ervaring met fusies intussen.”

Op dit moment telt Limburg 14 politiezones waaronder twee grote, dat zijn Carma (rond Genk) en LRH (rond Hasselt). Enkele andere kleine zones hebben plannen om te fuseren, dat is het geval in het noordwesten van de provincie. De fusie van de politie in Haspengouw ligt op dit moment volledig stil.

3 burgemeesters van de zone Carma kwamen mee uitleg geven aan minister Verlinden
© Radio 2

Meest gelezen