VS-president Joe Biden "bereid Poetin persoonlijk sancties op te leggen" als Rusland zou binnenvallen in Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden zegt bereid te zijn sancties uit te vaardigen die zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin persoonlijk treffen als het Russische leger zou binnenvallen in buurland Oekraïne. De VS houdt 8.500 militairen paraat om eventueel naar Europa te vertrekken, maar het is volgens Biden niet de bedoeling hen naar Oekraïne te sturen.

Een Russische invasie in Oekraïne zou volgens de Amerikaanse president wel eens de "grootste invasie" sinds de Tweede Wereldoorlog kunnen worden, gezien de massale aanwezigheid van troepen langs de grens. Ze zou "de wereld veranderen", zei Biden, die evenwel ook zei dat het niet duidelijk is of zijn Russische ambtsgenoot dat zal doen. "Het is koffiedik kijken."

Maar als Poetin binnenvalt in Oekraïne zal dat "enorme gevolgen" hebben, zei Biden. Op de vraag of hij dan bereid zou zijn sancties uit te vaardigen tegen Poetin persoonlijk, antwoordde Biden bevestigend. 

Biden herhaalde ook dat het niet de bedoeling is dat de 8.500 Amerikaanse militairen die in staat van paraatheid worden gebracht om naar Europa te vertrekken, naar Oekraïne zouden worden gestuurd. Wel naar NAVO-lidstaten in Oost-Europa. vier daarvan - Polen, Slovakije, Hongarije en Roemenië - grenzen ook aan Oekraïne. 

De bedoeling is niet om een oorlog te starten met Rusland, zegt het Pentagon, maar om Poetin te ontmoedigen om militaire actie te ondernemen in Oekraïne. "Het is erg duidelijk dat de Russen geen intentie hebben om de spanning af te bouwen," zei Pentagon-woordvoerder John Kirby gisteravond. "De bedoeling is om onze NAVO-bondgenoten gerust te stellen."

Het Pentagon sluit ook de verplaatsing van Amerikaanse militairen in Europa naar het oosten niet uit. Overigens is ook een vloot in de Middellandse Zee met het vliegdekschip USS Harry Truman onder NAVO-bevel geplaatst. Het is voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog dat dat het geval is. 

Intussen reageert Rusland op het Amerikaanse voornemen om troepen te verplaatsen en naar Oost-Europa te sturen. "Rusland kijkt met grote bezorgdheid", zegt het Kremlin over het Amerikaanse voornemen om troepen te verplaatsen en naar Oost-Europa te sturen. Volgens het Kremlin doen die acties de "spanningen escaleren".

Het Russische leger deed vandaag een nieuwe reeks oefeningen in de buurt van de Oekraïense grens en op het schiereiland de Krim. 6.000 militairen en 60 jachtvliegtuigen namen deel. Het leger wilde de samenwerking van de marine en de luchtmacht uittesten, tijdens raketlanceringen. Behalve op de Krim waren er ook in drie andere regio's oefeningen.

Macron: "Bij agressie zal de tol zeer hoog zijn"

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron riepen vandaag opnieuw op tot de-escalatie. "We verwachten duidelijke stappen van Rusland om bij te dragen aan een de-escalatie van de situatie", zei Scholz. "Als er agressie komt, zal een reactie volgen, zei Macron. "En de tol zal zeer hoog zijn."

Ook de Britse premier Johnson heeft opnieuw gedreigd met zware sancties tegen Rusland, als het land Oekraïne binnenvalt. Hij zei dat tijdens een debat in het Britse parlement.

"Wij zullen niet aarzelen om onze nationale sancties tegen Rusland aan te scherpen als reactie op wat Poetin ook mag doen", zei een zelfverzekerde Johnson. Hij zei dat hij daarvoor wil samenwerken met de Europese landen. 

"We moeten heel voorzichtig zijn in wat we doen. Een sterk pakket economische sancties, het leveren van defensieve wapens en de rest wat we doen, is de juiste lijn", aldus de Britse premier. Hij sprak zich ook uit voor een extra engagement voor de NAVO, het Westerse militaire bondgenootschap.

"Wat Poetin wil, is de oude invloedssfeer van de Sovjet-Unie opnieuw opbouwen", zei Johnson nog, "en het is niet alleen Oekraïne waar hij zijn oog op heeft".

Spanning aan de Russisch-Oekraïense grens: een woordje uitleg

Rusland heeft de voorbije weken tienduizenden soldaten samengebracht aan de grens met Oekraïne. Het Westen ziet dat als een vorm van agressie en vreest dat de Russische president Poetin Oekraïne wil binnenvallen.

Maar voor Poetin gaat het om een verdedigingsstrategie, omdat Rusland zich bedreigd voelt door de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap dat de voorbije jaren alsmaar verder is uitgebreid naar het oosten, inclusief landen die voorheen tot de Russische invloedssfeer behoorden.

Rusland vraagt nu schriftelijke garanties aan de NAVO dat landen als Oekraïne en Georgië nooit zullen toetreden terwijl ze die belofte wel kregen op een NAVO-top in 2008. Moskou wil ook dat de NAVO zich terugtrekt uit alle nieuwe lidstaten zoals Polen of de Baltische staten.

Er wordt al geruime tijd op verschillende niveaus druk diplomatiek overleg gepleegd tussen het Westen en Rusland om het conflict niet te laten escaleren. De NAVO is bereid om over Russische gevoeligheden te praten, zoals ontwapening in Europa, maar benadrukt dat Rusland niet kan bepalen wie wel of niet lid kan worden van het bondgenootschap.

Gaan we naar een militaire confrontatie op het Europese continent met als inzet Oekraïne? Poetin lijkt de sleutel in handen te hebben. Hij bepaalt uiteindelijk hoe ver Rusland wil gaan om zijn zin te krijgen. Het Westen waarschuwt dat Rusland zware sancties staat te wachten mocht het overgaan tot een militaire escalatie.

 

Meest gelezen