Schaarbeek creëert als eerste Brusselse gemeente drie autoluwe zones

De gemeente Schaarbeek heeft in het kader van het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move haar plannen voor drie autoluwe wijken voorgesteld. Het is daarmee de eerste Brusselse gemeente die dit initiatief neemt. 

De volledige zone waar auto's geweerd zullen worden, kreeg de naam "Colignon-Josaphat". Ze wordt begrensd door de Lambermontlaan, de Rogierlaan, de Paleizenstraat, de Stephensonstraat en de Navezstraat. Om nauwer samen te werken met de bewoners en om de circulatieplannen af te stemmen op de specifieke kenmerken van de gebieden, werd het gebied verdeeld in drie autoluwe wijken: Azalea, Koninklijke Sinte-Maria en Berenkuil.

In elk van de drie wijken komen er nieuwe eenrichtingsstraten, nieuwe okergele fietspaden, worden verkeerslussen ingesteld en komen er verkeersfilters om doorgaand verkeer te stoppen en voorrang te geven aan openbaar vervoer en fietsers. Deze aanpassingen worden in de loop van dit jaar uitgevoerd, sommige zijn vorig jaar al gebeurd.

Schaarbeek is een van de vijf pilootgemeenten in het Brussels Gewest die Good Move zal toepassen op haar grondgebied. "Niet uit principe of loutere overtuiging, zoals de grootste tegenstanders beweren, maar omdat het van essentieel belang is om de levenskwaliteit in onze stad en in onze wijken te verbeteren", klinkt het bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi) en haar schepencollege.

In Schaarbeek rijden dagelijks 100.000 pendelaars door de straten, maar bijna de helft daarvan stopt er niet om familie, vrienden of winkels te bezoeken. Het is zelfs zo dat meer dan de helft van de Schaarbeekse gezinnen geen auto bezit.

Meest gelezen