facebook burgemeester Jan Desmeth

Illegale schuilplaats onder brug van Brusselse Ring opgeruimd

In Sint-Pieters-Leeuw is gisteren een illegale verblijfplaats opgeruimd onder een brug van de Brusselse ring. Dat gebeurde op bevel van de burgemeester. 

"We hebben gisteren inderdaad wat heet een bestuurlijke opruiming gedaan", zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). "Het gaat meestal om mensen zonder papieren, die in de holtes onder de bruggen van de Brusselse ring kruipen om er te wonen. Dat is verboden en bovendien onveilig en onhygiënisch. Op 15 november hebben we een eerste opruiming gedaan, en gisteren hebben we de andere kant opgeruimd en hermetisch afgesloten."  

Brandgevaar

"Wij schatten dat er in de holte 10 tot 15 mensen verbleven. Maar we hebben gisteren niemand gevonden", gaat de burgemeester verder. "Het is er erg donker; de bewoners tappen elektriciteit af van het netwerk van de straatverlichting op de ring. Dat gebeurt erg amateuristisch en heeft al branden veroorzaakt. In de berm iets verderop hebben we wel iemand gevonden. Die man is overgebracht naar de dienst Vreemdelingenzaken; ook zijn verblijf is opgeruimd." 

Schrijnend

"Dit zijn inderdaad schrijnende situaties", beseft Jan Desmeth. "Deze mensen zijn ten einde raad. Maar we treden toch op om hier een einde aan te maken. Hen daar laten zitten is geen oplossing. Daarom dat we die mensen, als we ze vinden, overbrengen naar de dienst Vreemdelingenzaken, zodat hun zaak op de wettelijk correcte manier verder kan afgehandeld worden."

Meest gelezen