Spaanse prinses Cristina gaat scheiden van echtgenoot Iñaki Urdangarin

Prinses Cristina de Borbón, de zus van de Spaanse koning Felipe, gaat scheiden van haar echtgenoot Iñaki Urdangarin. In een gezamenlijke persmededeling zeggen dat ze dat hebben besloten met wederzijdse instemming. Ze waren net geen 25 jaar gehuwd. Vorige week is Iñaki gefotografeerd toen hij hand in hand liep met een andere vrouw.

Vorige week publiceerde het Spaanse tijdschrift een foto van Iñaki Urdangarin die hand in hand langs een Frans strand loopt met een blonde dame. Die dame was niet Cristina, maar blijkbaar een collega. In de persmededeling staat niets over de vrouw, maar Cristina en Urdangarin vragen wel om hun privacy te respecteren. Ze zeggen ook dat ze allebei toegewijd blijven aan hun vier kinderen.

Cristina is een zuster van de Spaanse koning Felipe VI. Ze leerde Urdangarin kennen tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, waaraan die deelnam als lid van het Spaanse handbalteam. Het huwelijk volgde een jaar later.

Enkele jaren geleden kwam Urdangarin in opspraak door een fraudezaak. De rechter veroordeelde hem tot 6 jaar en 3 maanden cel. Cristina moest een schadevergoeding van 250.000 euro betalen omdat ook zij voordeel had gehaald uit de fraude.

Vorig jaar kwam Iñaki Urdangarin vervroegd vrij toen zijn celstraf werd omgezet in een taakstraf. Sindsdien woont werkt hij in Vitoria, in de regio Baskenland. Cristina woont in Zwitserland.

Er lijkt geen eind te komen aan de woelige tijden in het Spaanse koningshuis. In 2014 volgde Felipe zijn vader Juan Carlos op als koning. Hoewel die ooit erg populair was als de behoeder van de prille Spaanse democratie was Juan Carlos de laatste jaren in opspraak geraakt door verschillende financiële schandalen, luxereisjes terwijl zijn land een zware economische crisis doormaakte en door buitenechtelijke relaties.

In 2020 besloot Felipe af te zien van de erfenis van zijn vader, die overigens in ballingschap leeft, gescheiden van zijn echtgenote Sofia.

Ook prinses Elena, de oudere zus van Felipe en Cristina, is gescheiden. Zij scheidde in 2007 van haar echtgenoot Jaime de Marichalar.

Meest gelezen