Stefan uit Merendree bakt iedere maand frieten voor slachtoffers watersnood in Wallonië

Stefan Devoldere van Frituur Vollenbak uit Merendree rijdt elke maand naar Trooz om frieten uit te delen. "Voor ons is dat een kleinigheid", zegt hij. Gelukkig zijn er nog veel vrijwilligers zoals hij die de mensen ter plaatse helpen. Want meer dan een half jaar na de zware overstromingen in Wallonië is het meeste puin dan wel geruimd, maar veel mensen hebben nog altijd nood aan hulp.

Het idee komt van Stefans kapper. “Hij was vorige zomer al met eten naar Trooz gereden. Ik heb toen ook 100 kilo frieten gesponsord. Ik had aan mijn kinderen beloofd dat, als de situatie er tussen Kerst en Nieuwjaar nog altijd slecht zou zijn, wij ook naar daar zouden gaan om frietjes te bakken voor de mensen.”

Stefan heeft zijn belofte gehouden en is net voor oudejaarsavond in La Brouck, een wijk van Trooz geweest. “Het leek alsof we aankwamen in een dorp ergens in het buitenland. Het oorlogsgebied noemen is misschien wat overdreven. Een proper opgekuist oorlogsgebied, zeg maar. Het was écht erg. En als je dan de kans krijgt om in zo’n huis binnen te gaan, dan mag je zijn wie je bent, maar dan smelt je gewoon.”

Ongelooflijk dankbaar

Daarna heeft Stefan beslist om een keer per maand naar daar te rijden om frieten uit te delen aan de bewoners. “In de vakanties ga ik met mijn kindjes, daarbuiten met mensen die willen meekomen. Vandaag is dat met personeel van mij.” De bevolking kan het gebaar ten zeerste appreciëren. “Ze zijn ongelooflijk dankbaar”, zegt Stefan. “Ik heb vandaag al ongeveer 70 mensen met frieten bediend. Voor ons is dat een kleinigheid, maar we zijn hoe dan ook nog voorzien om een stuk of 50 mensen te trakteren.”

Friturist Stefan Devoldere met vrijwilliger Mina Sevenhant
Radio 2

Friet met mayonaise

Alleen frieten serveren doet hij niet. “Wij geven mayonaise of ketchup en daarnaast ook nog frikandellen, kaaskroketten of bitterballen. Ze krijgen hier normaal ook altijd een warme maaltijd, maar dat wordt drie uur op voorhand klaargemaakt en dan naar hier gereden. Ze hebben hier al een paar keer een voedselvergiftiging gehad, dus ja, ze zijn vandaag content!”

Ze hebben hier al een paar keer een voedselvergiftiging opgelopen, dus ja, ze zijn content vandaag

Stefan Devoldere

Stefan heeft ook een pak andere spullen mee: wegwerpbestek en -borden, droogvoer voor dieren, emmers en bakken met een deksel. “Het is nu een vochtige en koude periode en daardoor hebben de lokale bewoners nood aan materiaal dat volledig afsluitbaar is, zodat niet alles vochtig wordt. Ik ben hier op oudejaarsnacht met mijn kinderen blijven slapen in een huis en zoiets wens je niemand toe. Wij lagen onder 4 donsdekens en ’s ochtends was het bovenste kletsnat, het tweede was klam. Het was gelukkig 12 graden en voor ons was het maar 1 nacht, maar als je daar elke nacht in moet slapen, dat kan niet gezond zijn!”

Meest gelezen