2019 Invision

Relletje in muziekwereld (ook president Chili mengt zich): volgens Damon Albarn schrijft Taylor Swift teksten niet zelf

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft de Britse zanger Damon Albarn, bekend van Blur en Gorillaz, van antwoord gediend op Twitter. Albarn beweerde in een interview dat Swift haar songs niet zelf schrijft, maar de zangeres zegt dat dat wel zo is. "Ik was zo'n grote fan van jou, tot ik dit las. Je hoeft mijn songs niet goed te vinden, maar het is echt gestoord om mijn schrijversschap in een slecht daglicht te stellen."

In een interview met de Los Angeles Times zegt Damon Albarn dat Taylor Swift haar songs niet zelf schrijft. Als de interviewer zegt dat ze dat wel doet en soms ook samen schrijft met anderen, zegt Albarn: "Dat telt niet. Ik weet wat co-auteurschap is. Het is iets helemaal anders dan schrijven. Er is een groot verschil tussen een songschrijver en een songschrijver die schrijft samen met anderen."

Wie hij wel een interessante songschrijver vindt, is Billie Eilish. Eilish schrijft haar nummers samen met haar broer Finneas. "Ik voel me meer daartoe aangetrokken, dan tot Taylor Swift. Het is gewoon donkerder, minder oneindig vrolijk. Ik denk dat zij uitzonderlijk is."

2021 Roberto Ricciuti

Gestoord

Taylor Swift pikt de kritiek van Albarn niet. "Je sensationele opinie is helemaal onwaar en zo beschadigend", reageert ze op Twitter. "Het is echt gestoord om mijn schrijversschap in een slecht daglicht te stellen."

Swift kreeg veel bijval. Onder meer van Jack Antonoff, een producer waarmee ze vaak samenwerkt. "Ik heb Damon Albarn nog nooit ontmoet en hij is nog nooit in mijn studio geweest, maar hij weet meer dan de rest van ons over al die songs de Taylor Swift schrijft en binnenbrengt."

Ook de Chileense president Gabriel Boric, die een superfan is van Taylor Swift, steekt haar een hart onder de riem. "Neem mannen die moeten beledigen en liegen om aandacht te krijgen niet serieus."

Excuses

Ondertussen heeft Damon Albarn zich al geëxcuseerd. "Ik ben het volledig met je eens. Ik had een gesprek over songschrijven en jammer genoeg werd het gereduceerd tot clickbait. Ik bied mijn volledige en onvoorwaardelijke excuses aan. Het laatste wat ik wil doen is je songschrijversschap in diskrediet brengen."

Het is niet de eerste keer dat Albarn commotie veroorzaakt door een uitspraak over een popzangeres. Hij zou de Britse zangeres Adele ooit "onzeker" genoemd hebben, nadat ze samengewerkt hadden aan muziek die nooit uitgekomen is. "Het werd een van die ontmoet-nooit-je-idool-momenten", zei Adele later aan het magazine Rolling Stone.

Meest gelezen