Tongersestraat in Bilzen krijgt make-over: "Tijdelijke hinder door werken, maar winkels blijven bereikbaar"

De Tongersestraat, een van de belangrijkse invalswegens van Bilzen, wordt helemaal heringericht. Er komt een veilige fietsverbinding en een comfortabel voetpad. Burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) vraagt begrip voor de tijdelijke hinder: “Op termijn zal er door deze werken een einde komen aan de lange wachtrijen aan de winkels."

In de derde week van februari start aannemer Gemoco met herinrichtingswerken in de Tongersestraat in Bilzen. Burgemeester Sauwens licht de werken toe: “Er wordt een veilige fietsverbinding aangelegd tussen de rotonde aan de Carrefour en deze aan de Belisiatunnel. Het bestaande dubbelrichtingsfietspad wordt daar over een afstand van 500 meter verlengd. Aan dezelfde kant van de weg komt er een nieuwe riolering. Die zal in de toekomst het regenwater rechtstreeks richting Demer afvoeren.”

“Aan de overzijde van de straat wordt een comfortabel voetpad aangelegd. Een oversteekplaats ter hoogte van de winkelketens zorgt ervoor dat voetgangers de handelszaken vlot kunnen bereiken. De bushaltes worden voorzien van verhoogde boordstenen, een ruim opstapperron en schuilhuisjes.”

Trager verkeer

In december rolde stad Bilzen nog een ambitieus verkeersplan uit dat staat voor trager verkeer in het centrum. “Volgens burgemeester Sauwens liggen de plannen voor de Tongersestraat in dezelfde lijn: “We willen het sneller verkeer dat op de ring zit duidelijk maken dat hier vanaf de eerste rotonde de stadskern begint, met aangepaste inrichting voor trager en veilig verkeer.” 

Winkel blijven bereikbaar

De burgemeester vraagt tenslotte begrip voor de tijdelijke hinder: “Op termijn zal er door deze werken een einde komen aan de lange wachtrijen aan de winkels. Tijdens de werkzaamheden zullen de handelaars altijd bereikbaar blijven.”

Het project is goed voor een investering van 750.000 euro, waarvan 550.000 euro gefinancierd door de Vlaamse overheid. 

Meest gelezen