James Arthur Photography

Onderwijssector vraagt om quarantaineregels te versoepelen: alleen kinderen met symptomen thuis houden 

De hele onderwijssector wil de quarantainemaatregelen versoepelen zodat alleen nog kinderen die symptomen hebben of besmet zijn met het coronavirus thuis moeten blijven. Dat is afgesproken op een overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de verschillende onderwijspartners en een aantal experten. De knoop moet morgen nog worden doorgehakt door de verschillende ministers van Volksgezondheid en Onderwijs van ons land. Wel is al beslist dat meerdaagse schooluitstappen opnieuw mogelijk worden voor Vlaamse scholieren, vanaf 29 januari. 

Schooldirecties, de scholenkoepels, ouders… Allemaal klagen ze steeds meer over de coronamaatregelen in het onderwijs, wegens onhoudbaar. Veel leerlingen zitten nu namelijk thuis hoewel ze niet ziek zijn, wel omdat ze preventief in quarantaine worden gezet na besmettingen in hun klas. Dat maakt het dus knap lastig voor de scholen, de kinderen zelf en hun ouders.

Omdat voor de onderwijssector zo niet langer kan, heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vanochtend digitaal overlegd met de verschillende onderwijspartners en een aantal experten.

Vanuit dat overleg wordt nu de vraag gesteld om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen, zodat alleen wie symptomen heeft of besmet is thuis moet blijven. 

De vraag zal morgen worden voorgelegd op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Het is namelijk aan de verschillende ministers van Volksgezondheid en Onderwijs om samen de knoop door te hakken en nieuwe regels vast te leggen, die het weer werkbaar moeten maken voor de scholen.

Net na het onderwijsoverleg vatte collega Sanne Baeck samen wat er uit de bus is gekomen:

Videospeler inladen...

Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is al langer vragende partij om de quarantaineregels voor de scholen opnieuw aan te passen. Boeve is dan ook tevreden over de uitkomst van het overleg van vanmorgen. 

"Maar dit betekent niet dat we probleemloos de komende weken zullen doorkomen", merkt Boeve op. Het aantal besmettingen neemt immers nog altijd sterk toe. "Het is wel zo dat de quarantaineregels die amper houdbaar waren, omdat we het niet meer georganiseerd krijgen, eruit gaan."  

Bekijk hier de eerste reactie van Lieven Boeve:

Videospeler inladen...

Koen Pelleriaux, topman van het gemeenschapsonderwijs GO!, benadrukt dat er vandaag nog geen beslissing is genomen over nieuwe quarantaineregels, maar dat er alleen een advies is geformuleerd, voor het overleg van morgen. 

“Er is sterk voor gepleit om kinderen niet naar school te laten gaan als ze ziek of besmet zijn.” Om dat laatste te kunnen vaststellen, wordt aan ouders sterk aangeraden om bij de minste symptomen eerst een zelftest te doen bij hun kinderen en bij een positief resultaat een PCR-test te laten doen.

Pelleriaux vroeg in "Het journaal" nadrukkelijk aan ouders om hun kinderen zoveel mogelijk te testen:

Videospeler inladen...

Ook Hilde Lavrysen van de christelijke onderwijsvakbond  vraagt om voorzichtig te blijven. Ze roept ouders op om de regels goed op te volgen. “Als besmette kinderen - ook al zijn ze niet ziek - naar school komen, kunnen ze nog altijd leerkrachten en andere besmetten." 

Lavrysen benadrukt dat scholen voor het onderwijspersoneel veilige werkplekken moeten blijven en dat de coronamaatregelen - ventilatie, mondmaskers, CO2-meters - heel belangrijk zijn. 

Meerdaagse uitstappen

Terwijl het nog wachten is tot morgen, op een definitieve beslissing over de quarantainemaatregelen, heeft de onderwijssector wel al een beslissing genomen over meerdaagse schooluitstappen van Vlaamse scholen: die worden opnieuw mogelijk vanaf 29 januari. 

“Het zou absurd zijn dat je wel op bivak mag met de Chiro, maar niet op reis met school”, reageert minister Weyts. “Bovendien zijn schoolreizen voor sommige leerlingen de enige reizen die ze maken”.  

Er is ook beslist dat zieke leerkrachten alleen nog een doktersbriefje nodig hebben om hun afwezigheid te wettigen. Zieke leerkrachten hebben normaal gezien twee attesten nodig om hun afwezigheid te wettigen: het klassieke doktersbriefje én een bijkomend attest, dat ook moet ingevuld worden door de huisarts. Op vraag van de huisartsen, die het al druk genoeg hebben, vervalt dat tweede attest tijdelijk.

Barometer

Ten slotte bogen de onderwijspartners zich ook een eerste keer over een ontwerp van een coronabarometer voor het onderwijs. Onderwijs valt immers niet onder de federale coronabarometer die vrijdag werd goedgekeurd. 

In het ontwerp van Weyts zal er ook in het onderwijs gewerkt worden met 3 niveaus (geel, oranje en rood). Er is een basispakket van maatregelen die van kracht zijn in elk niveau (zoals onder meer ventilatie, verluchting en afstand). Dat basispakket kan dan in elk niveau worden aangevuld met extra maatregelen. Er wordt voorgesteld om in code geel dan het mondmasker te laten vallen.

“In het onderwijs hebben we reeds in 2020 met een barometer gewerkt: ook toen hadden we verschillende kleurcodes. We hebben toen ook de beperkingen van dit systeem leren kennen”, zegt Weyts. “We willen met een nieuwe barometer vooral meer eenvoud brengen in de regels, wat belangrijk is voor directies en leerkrachten. Er komt zo hopelijk iets meer stabiliteit en voorspelbaarheid, al zal het virus zelf altijd onvoorspelbaar blijven.”

Meest gelezen