Videospeler inladen...

"Ik heb heel mijn leven verpest door lachgas": Dounia (19) ligt met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis

"Lachgas vind je overal. Zo ben ik er verslaafd aan geraakt." Dat vertelt de 19-jarige Dounia aan de redactie van "Laat".  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dat niet iets om licht over te gaan, want Dounia ligt in het ziekenhuis met verlammingsverschijnselen door datzelfde lachgas. Ze doet een oproep aan anderen. "Doe het niet."

Een op de vijf jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van drugs of lachgas met de auto, zo maakte verkeersinstituut Vias gisteren bekend. Dat gas zit sterk in de lift bij jongeren, zo blijkt. 

Lachgas is geen nieuwe uitvinding. Het wordt gebruikt in de keuken om bijvoorbeeld druk te zetten op slagroombussen. Als je naar de tandarts gaat, kan het dat je met lachgas verdoofd wordt. Maar volgens neuroloog Pieternel Vanherpe (AZ Sint-Maarten in Mechelen) neemt het recreatief gebruik opvallend toe, vooral in grote steden zoals Antwerpen, zo vertelde ze in "Laat".

Dat het gebruik toeneemt, kan Dounia bevestigen. Het is volgens haar overal te vinden. "Je kan heel gemakkelijk aan lachgas komen", vertelt ze aan onze redactie. Je kan via sociale media bestellen en "binnen de vijftien minuten staat iemand aan je deur met een lachgastank". 

Dounia vertelt hoe ze verslaafd raakte aan lachgas:

Videospeler inladen...

Dounia is 19 jaar en ligt op dit moment in het ziekenhuis. Het lachgas heeft haar zenuwen aangetast en ze kampt met verlammingsverschijnselen aan haar benen. Ze vertelt hoe ze op een ochtend niet kon rechtstaan omdat ze haar benen niet meer voelde.

Bekijk hier Dounia's getuigenis over hoe ze op spoed belandde:

Videospeler inladen...

Ik voel dat mijn lichaam lachgas nodig heeft

Effecten van lachgas

Lachgas is een gas dat je inademt, het komt in je bloed terecht en gaat zo naar de hersenen, zegt neuroloog Pieternel Vanherpe. Als je lachgas gebruikt, voel je je euforisch. Dat noemt ze de acute fase. Daarna heb je bijwerkingen: duizeligheid, evenwichtsstoornissen, je bent minder alert, je geheugen doet niet wat het moet. Het is ook dosisafhankelijk. "Hoe meer je gebruikt, hoe meer effect en hoe meer nevenwerkingen."

"Wij zien vaak jongeren met die neveneffecten, die naar spoed komen omdat ze al enkele dagen of weken klachten hebben", vertelt Vanherpe. "Meestal hebben die jongeren geen flauw benul dat die klachten van lachgas kunnen zijn."

Ook andermans gezondheid op het spel

Chronisch lachgasgebruik heeft dus gevolgen voor je eigen gezondheid, maar mogelijk ook voor die van de mensen rond je. Volgens Vanherpe en haar collega's kunnen ook mensen rond lachgasgebruikers dezelfde effecten ondervinden. "Een deel van het lachgas dat je inneemt, adem je weer uit. Dat gas verdwijnt niet meteen en op die manier ervaren ook omstaanders de effecten van lachgas."

Neuroloog Vanherpe legt uit hoe lachgas, net als roken, schade kan toebrengen aan omstaanders:

Videospeler inladen...

Dounia wil haar verhaal delen, om duidelijk te maken dat lachgas niet zo onschuldig is als het lijkt. "Het heeft geen nut, het is geldverspilling en maakt alles kapot van je lichaam. Ik heb mijn hele leven verpest door lachgas."

"Ik ben 19 jaar en lig al twee keer in het ziekenhuis, verlamd", vertelt Dounia in "Laat":

Videospeler inladen...

Verhalen en kennis delen is een belangrijke volgende stap, vindt ook Vanherpe. "We moeten duidelijk maken wat de gevolgen zijn en eventueel ook beleidsmatig voor een duidelijker en breder verbod zorgen." 

Op dit moment is enkel de verkoop van lachgas aan minderjarigen verboden. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wilde niet reageren in "Laat".

Bekijk hier het volledige gesprek met neuroloog Pieternel Vanherpe en de getuigenis van Dounia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen