Foto: Dirk Vandervelden

Wemmelaar fietst door 581 gemeenten in evenveel dagen: "Alle Belgische gemeenten doorkruis ik met mijn fiets"

Dirk Vandervelden uit Wemmel wil met de fiets alle 581 gemeenten van België doorkruisen, en dat op 581 dagen. Met zijn actie wil Dirk de vzw To Walk Again steunen, die onder meer vakantiekampen organiseert voor jongeren met een fysieke beperking.

Dirk Vandervelden is het voorbije weekend begonnen aan zijn fietstocht door alle gemeenten van België. "Het zijn er 581 in totaal en afgelopen weekend heb ik er meteen 22 kunnen afvinken", vertelt Dirk aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Dirk is niet aan zijn proefstuk toe: vorig jaar nam hij zich voor om 10.000 km in één jaar te fietsen. "Een onderdeel daarvan was een fietstocht naar Santiago de Compostella in Spanje, dat was goed voor 2100 kilometer." 

Niet zomaar een uitdaging

Dirks plan om alle Belgische gemeenten door te fietsen, is niet zomaar een uitdaging. "Ik doe het voor mijn plezier, maar ook voor het goede doel. Met mijn fietstochten steun ik vzw To Walk Again, een organisatie die mensen met een verlamming helpt opnieuw te leren stappen. Ze organiseren ook vakantiekampen voor kinderen van 5 tot 18 jaar, en daar zamel ik geld voor in. Elk jaar kunnen 120 kinderen met een beperking aan zo een vakantiekamp deelnemen. Op kamp gaan is voor kinderen met een beperking niet zo evident. Het is ook veel duurder om zo'n kamp te organiseren en daarom wil ik mijn steentje hieraan bijdragen."

Eenzaam is Dirk op zijn fietstochten niet. "Iedereen die wil, mag meefietsen. Soms fietst er een vriend mee, maar op mijn Facebookpagina krijg ik veel reacties van mensen die ook willen meefietsen. Ik ga daar graag op in, want zij weten uiteraard het best welke plekken in hun regio de moeite zijn om te zien, dus ik laat mij daar graag in gidsen."

Op dit moment heeft Dirk al bijna 600 euro ingezameld, maar zijn streefdoel is 5810 euro. "Tien euro per gemeente", legt Dirk uit. Mensen kunnen hem sponsoren via de website van To Walk Again

Meest gelezen