Videospeler inladen...

Zara Rutherford (19) blikt terug op solo vliegreis rond de wereld: "Ik werd uitgenodigd bij Richard Branson"

Amper 19 en er staat al een wereldrecord op de naam van de Belgisch-Britse Zara Rutherford. Vorige week donderdag werd ze de jongste vrouw ooit die alleen rond de wereld is gevlogen. Vandaag, bijna een week later, blikt ze terug op haar tocht in "De afspraak", al beseft ze zelf nog niet helemaal wat ze gedaan heeft.

155 dagen was ze onderweg. 51.000 kilometers legde ze af. En alle 5 de continenten passeerden onder haar kleine vliegtuigje. "Het waren vijf lange maanden", kijkt Rutherford terug in "De afspraak". "Ik ben vooral heel blij om thuis te zijn, mijn familie en mijn katten terug te zien."

In die vijf lange maanden maakte Rutherford het ene na het andere avontuur mee. Zo werd ze uitgenodigd bij Richard Branson, miljardair en eigenaar van ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. "De Bransons hadden me gebeld om te zeggen dat ze me wouden sponsoren. En toen ik op weg was van Florida naar Colombia in Zuid-Amerika moest ik ergens tussenin stoppen. Toen hebben ze me uitgenodigd op hun eiland", vertelt ze nuchter.

De Bransons hadden me gebeld om te zeggen dat ze me wouden sponsoren. Ik werd ook uitgenodigd op hun eiland

Een meevaller, maar er waren ook onverwachte tegenvallers. "Toen ik in Dubai aankwam, was het daar voor het eerst in ongeveer twee jaar aan het stormen. Ik had toen acht uur gevlogen, mijn langste vlucht, en ik kon daar niet landen. Door de sterke wind ben ik uiteindelijk ergens anders moeten gaan slapen."

Toch was ze zelden bang. "Ik was vooral vaak nerveus. Toen ik vertrok van Singapore had ik bijvoorbeeld zeer slecht weer. Het onweerde en op een gegeven moment sloeg er een bliksemschicht in een paar kilometer van mijn linkervleugel. In een vliegtuig is een paar kilometer maar een minuut van mij", legt ze uit.

Wil je nog meer weten over de avonturen van Zara? Bekijk dan zeker het volledige gesprek uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen