Oehoe gespot in Gavere, "het was precies een kat met vleugels" 

In Gavere heeft een inwoner de voorbije dagen een oehoe gespot, dat is een grote en zeldzame uilensoort. Het was Brecht Maryns die de opvallende ontdekking in z'n tuin deed. De oehoe bleef er 2 dagen zitten. De vogel is niet geringd, het is onduidelijk of het om een ontsnapte oehoe gaat, of een die ergens illegaal werd vastgehouden.

Afgelopen weekend schrok Brecht Maryns uit Gavere zich een hoedje: "Mijn moeder ging het afval van het eten wegbrengen naar buiten en riep 'kom eens kijken, wat voor een grote vogel hier vliegt'. De vogel vloog naar de nok van onze schuren. Ik dacht 'wat is dat? Het was precies een kat met vleugels. Tot we zagen dat het een grote uil was. Aan de kenmerkende pluimen aan de ogen en met wat opzoekingswerk zagen we dat het een oehoe was."

Brecht en zijn mama bleven de oehoe in de gaten houden tot hij 's nachts wegvloog. Maar "'s anderendaags zat hij daar weer, op 3 meter van mijn raam. Hij heeft daar de hele dag gezeten. Af en toe vloog hij eens weg om te gaan jagen. Hij bleef al 2 dagen na elkaar. "

Aan de kenmerkende pluimen aan de ogen en met wat opzoekingswerk, zagen we dat het een oehoe was
Brecht Maryns

Geen typisch oehoe geluid

Opvallend is dat Brecht de typische oehoe-roep nog niet heeft gehoord. "Maar hij krast veel", merkt hij. De oehoe reageert ook alert op de hond van het gezin. "Hij leek te slapen, maar plots rechtte hij zijn nek en zag ik hem naar onze hond kijken. De hond daagt hem uit en dan krast hij ernaar."

Mysterie waar hij vandaan komt

Het is gissen naar de herkomst van de vogel. Volgens de vogelbescherming is het wellicht een ontsnapte oehoe. "Maar hij is niet geringd, wat doet vermoeden dat het dier misschien ergens illegaal werd gehouden," zo laat de vogelbscherming weten aan Radio2 Oost-Vlaanderen. "Het lijkt een gezond beest dat hier wel eten vindt", zegt Brecht. "Vogelliefhebbers uit de buurt hebben hem eerst gezien aan het station van Gavere-Asper. Daar wordt gebouwd en daar zou hij volgens sommigen genesteld hebben toen het bouwverlof was. Nu de bouw weer verdergaat zou hij daar vertrokken zijn."

Meest gelezen