Dronebeeld van de Zeesluis IJmuiden

"Nederlanders kunnen niet rekenen": waarom Antwerpen en niet Amsterdam de grootste zeesluis ter wereld heeft

Vandaag opent de Nederlandse koning Willem Alexander de Zeesluis IJmuiden dicht bij Amsterdam, volgens onze noorderburen de grootste zeesluis ter wereld. "Maar dat klopt niet, ze goochelen met cijfers. De Kieldrechtsluis in de Antwerpse haven is dieper en blijft de grootste", zegt ingenieur Herbert Smitz op Radio 2.

"Een tijdje geleden zag ik dat de Nederlanders beweerden dat de Zeesluis IJmuiden de grootste zeesluis ter wereld zou worden, maar dat klopt helemaal niet", zegt Herbert Smitz op Radio 2 Antwerpen. Als burgerlijk ingenieur op rust was Smitz jarenlang actief in het Vlaamse havenbeleid. "De IJmuidensluis is effectief een pak langer en breder dan de Kieldrechtsluis, maar de Nederlanders vergeten de diepte mee te rekenen", zegt Smitz. 

Beluister de hele uitleg van Smitz op Radio 2 hieronder.

Het water is veel te diep

Hoe komt het dat het water tussen Antwerpen en Amsterdam letterlijk en figuurlijk erg diep is? Smitz legt uit: "De Kieldrechtsluis is 17,8 meter diep ten opzichte van het Belgische ijkpunt TAW, gemeten bij laagwater in Oostende. De IJmuidensluis gaat 18 meter onder het Nederlandse nulpunt NAP. Maar je moet weten dat ons ijkpunt TAW 2,33 meter lager ligt dan het Nederlandse ijkpunt NAP. Dat is een gemiddelde van de Nederlandse getijden. De Kieldrechtsluis gaat dus dieper. Als je met die drie dimensies het totaalvolume berekent van hun nieuwe zeesluis, kom je op een minder grote zeesluis uit dan onze Kieldrechtsluis."

Hoe de Nederlanders reageren? Ze zeggen dat ik goochel met cijfers terwijl zij dat eigenlijk doen

Herbert Smitz, haveningenieur

De reactie en berekening van Herbert Smitz haalde al enkele Nederlandse media. "Uiteraard ben ik in mijn pen gekropen om hen terecht te wijzen. Maar de officiële reactie van Rijkswaterstaat is dat ik maar een kleine Belg ben die goochelt met cijfers. Terwijl het net zij zijn die geen correcte berekening maken." Hieronder vind je een schematische tekening van Smitz die zijn gelijk moet aantonen.

Annick De Ridder reageerde in "Laat": "Ik ben blij als havenschepen van Antwerpen dat ik de grootste heb"

Videospeler inladen...

Rijkswaterstaat in Nederland maakte dit filmpje over de bouw van "de grootste zeesluis"

In juni 2016 werd de Kieldrechtsluis feestelijk geopend in aanwezigheid van Koning Filip. Onze reporter maakte toen volgend verslag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen