Studenten in blokbar in voetbalstadion van Genk tellen af naar vakantie: “Skiën of huisje huren met vrienden”

Omikron lijkt tot nu toe amper effect te hebben op het aantal studenten die door besmetting of quarantaine niet kon deelnemen aan de examens. Volgens Het Belang van Limburg hebben slechts 400 van de 20.000 studenten in het Limburgs hoger onderwijs door corona een of meerdere examens niet kunnen afleggen. “Omikron of niet, de meeste mensen gaan het einde van de examens vieren met een reisje”, klinkt het in de blokbar in het voetbalstadion van KRC Genk.

Studente handelswetenschappen Michelle Gerin (UHasselt) was door de woekerende omikronvariant wel extra voorzichtig tijdens de examenperiode: “Ik heb mijn contacten beperkt omdat ik geen risico wilde lopen. Een vriendin van mij raakte besmet waardoor ze een examen moest missen, en was ook nog eens ziek waardoor ze niet kon studeren voor haar volgende examens. In zo’n scenario ben ik gelukkig niet beland. Na de examens ga ik een week naar Spanje met vrienden. Ik heb de indruk dat veel studenten er even tussenuit knijpen nu het weer kan en mag.”

De helft van mijn studie situeert zich intussen in tijden van pandemie

Brecht Vaesen, student handelsingenieur

Brecht Vaesen, student handelsingenieur (KU Leuven), zit intussen in zijn eerste masterjaar. “Als student heb ik nog van het tijdperk voor corona mogen proeven, al situeert de helft van mijn studie zich intussen in tijden van pandemie. Mijn examens lijden er niet onder, maar ik weet niet of dat komt omdat ik minder feest en dus meer studeer of omdat de proffen milder verbeteren. Ik kreeg mijn boosterprik in het midden van de examenperiode en heb daar wel last van gehad. Gelukkig had ik voor het examen dat daarop volgde iets meer tijd, anders was het vervelend geweest. Na de examens vertrek ik op skivakantie.” 

(Lees verder onder de foto.)

Fijner in groep

TEW-student Arthur Leenknecht vindt studeren in groep veel fijner dan alleen. “Vorige winter werd de blokbar nog georganiseerd onder veel strengere omstandigheden. Na het studeren moesten we ook meteen naar huis. Nu kan ik af en toe eens padel spelen of een keertje tot elf uur op café. Of ik extra voorzichtig ben geweest? Niet bepaald. Twee vriendinnen van mij raakten besmet en konden hun examens gewoon online afleggen. Ik ga het einde van de examens vieren met een skireis tijdens de lesvrije week.”

Luister hier naar de volledige reportage

Meest gelezen