AFP or licensors

Braziliaanse corona-ontkenner die grote invloed had op president Bolsonaro overleden

In Brazilië is de 74-jarige rechtse ideoloog Olavo de Carvalho overleden. Carvalho had een grote invloed op het denken en het beleid van president Jair Bolsonaro. Hij was een klimaatontkenner, geloofde in complottheorieën, en zei dat corona een verzinsel was.

Carvalho verwierf in de jaren tachtig bekendheid als astroloog. Toen al schreef hij artikels voor grote Braziliaanse bladen waarin hij de politieke correctheid aanviel en nepnieuws verspreidde.

Toen in 2005 links aan de macht kwam in Brazilië, ging Carvalho in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij keerde terug naar Brazilië toen Bolsonaro in 2018 de verkiezingen won en president werd. In een reactie op zijn dood noemt Bolsonaro Olavo de Carvalho een van de grootste denkers uit de geschiedenis van het land, en "een baken voor miljoenen Brazilianen".

COVID-19

Carvalho werd een week geleden opgenomen in het ziekenhuis. Waaraan hij is overleden, is niet officieel bekendgemaakt, maar volgens zijn dochter is hij gestorven aan COVID-19. Zijn arts ontkent dat.

Meest gelezen