CHECK - Neen, foto van agent met wafel in de hand dateert niet van de recente coronabetogingen  

Een foto van een Brusselse politie-officier die een betoger de volle lading pepperspray geeft terwijl hij kalm zijn wafel opeet, gaat momenteel de wereld rond. Het beeld wordt gelinkt aan de grote coronabetoging van afgelopen zondag, maar dateert in werkelijkheid al van vijftien jaar geleden. 

"The most Belgian picture ever made", doopte de internationale memewebsite 9gag de foto gisteren. Het halve internet lacht zich ondertussen een breuk met het beeld van een agent die met een bus pepperspray enkele betogers uit elkaar drijft, maar ondertussen ook rustig de tijd neemt om een wafeltje te eten. 

Het beeld begon niet toevallig zondagavond, na de grote coronabetoging in Brussel, te circuleren. Hoewel het vermoedelijk om een grap ging, leek de link met de manifestatie van dit weekend wel snel gelegd te zijn. Alleen is die link er in werkelijkheid niet. Het gaat om een beeld dat zeker meer dan tien jaar oud is. 

De foto bereikte zelfs de internationale gemeenschap via het populaire memeplatform 9gag

Oud uniform

Wat eerst opvalt, is dat niemand op het beeld een mondmasker of gezichtsbescherming draagt.  Dat is voor agenten nochtans een richtlijn in deze tijden, zo vertelt een woordvoerder van de federale politie. Bovendien draagt de officier een uniform dat niet langer in gebruik is. "Al minstens tien jaar oud", klinkt het bij de federale politie. "Tenzij iemand voor de lol zijn oud uniform heeft aangetrokken, wat me vreemd lijkt, is dit dus een oude foto." 

Bij de lokale politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene bevestigen ze dat het om een gedateerd beeld gaat.  Woordvoerster Ilse Van de keere schat dat de foto werd getrokken in de Tervurenlaan , dicht bij het Jubelpark en metrostation Merode waar zondag nog rellen plaatsvonden, en dat het om een betoging van ongeveer vijftien jaar geleden gaat. Van de keere laat weten de agent in kwestie gesproken te hebben, maar die wenste voor dit artikel niet te reageren of details vrij te geven over de precieze omstandigheden waarin de virale foto werd gemaakt.

De politiewoordvoerster stelt dat het beeld mogelijk vervalst is, maar dat kon VRT NWS niet vaststellen. 

Conclusie

  • De foto dateert niet van de recente coronabetogingen. Dat bevestigt zowel de federale politie als de politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene. 
  • Een woordvoerder van de lokale politiezone schat dat de foto van een betoging van ongeveer vijftien jaar geleden is. 
  • We beoordelen de stelling dat deze foto een politieman met wafeltje op de recente coronabetoging afbeeldt dan ook als niet waar.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen