James Arthur Photography

Coronablog – Soepelere quarantaineregels in onderwijs, viroloog Van Gucht: “Zal niet alle problemen oplossen”

Enkel leerlingen die besmet zijn of coronasymptomen vertonen, moeten nog thuis blijven. Een klas hoeft niet langer volledig in quarantaine na vier besmettingen. Dat hebben de verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid van ons land beslist op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC). Sciensano-viroloog Steven Van Gucht begrijpt dat onderwijs prioriteit heeft, maar zag een goed alternatief in meer testen op voorhand. Volg hier alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht: “Regel van vier was druppel op een hete plaat”

Het quarantainebeleid dat tot vandaag in de scholen werd gehanteerd, was een druppel op een hete plaat. Dat zegt Steven Van Gucht in “De Afspraak”. “De impact ervan was heel beperkt. De algemene maatregelen – mondmaskers, ventilatie, klasbubbels – zijn veel belangrijker.” De Sciensano-viroloog begrijpt dan ook dat het IMC de procedures onder de loep heeft genomen.

Al lossen de nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs het probleem niet op, benadrukt Van Gucht: “Er zijn heel veel besmettingen, met zieke leerkrachten en de afwezigheid van personeel tot gevolg. Mensen kunnen nog steeds heel vervelende, griepachtige klachten krijgen. Dat is óók een reden waarom klassen en scholen moeten sluiten, en dat ga je met de nieuwe regels niet oplossen.”

Volgens Van Gucht bestaan er geen goede beslissingen, al had hij persoonlijk meer ingezet op testen op voorhand. “Achter de coulissen heb ik gepleit voor proactief testen. Kinderen die positief zijn, laat je thuis, kinderen die negatief testen, kunnen naar school.” Een systeem dat in Duitsland al meer dan een jaar effectief wordt toegepast. “Twee keer per week krijgen lagere schoolkinderen daar een test met een invulformulier mee naar huis. Ze doen samen met hun ouders de test en nemen ’s ochtends alles weer mee naar school.” Van Gucht bemerkt dat je ook hier vrijblijvend zo’n testsysteem kan toepassen: “Als je weet dat er een besmetting in de klas is, is het geen slecht idee om je kind om de tweetal dagen te testen.”

“We zijn er bijna”, besluit Van Gucht. “Je ziet dat het virus nu door de scholen raast, maar dat blijft niet zo. Het is een kwestie van weken, denk ik. We zijn naar een piek aan het toewerken, en verwachten in de loop van februari dat de druk gaat afnemen. Aan dat idee moeten we ons aan vastklampen.”

Bekijk hier het gesprek met Sciensano-viroloog Steven Van Gucht in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Denemarken heft alle coronamaatregelen op vanaf 1 februari

Denemarken gaat vanaf 1 februari alle coronamaatregelen opheffen. Dat heeft eerste minister Mette Frederiksen bevestigd op een persconferentie. "We zeggen vaarwel aan de restricties en welkom terug aan het leven dat we kenden voor corona", aldus de premier. 

Het gaat dan onder meer over de coronapas, de mondmaskerplicht en het sluitingsuur voor de horeca.

Gisteren waren er 46.000 nieuwe bevestigde besmettingen in Denemarken, een erg hoog aantal. En ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Maar het land oordeelt dat de hoge vaccinatiegraad volstaat om het mildere ziekteverloop van de omikronvariant het hoofd te bieden. Bijna 60 procent van de 5,8 miljoen Denen heeft intussen een boosterprik gekregen.

De komende vier weken wil de regering wel enkele beperkingen behouden voor reizigers die aankomen in Denemarken. Het gaat dan om tests en/of quarantaine volgens het land van vertrek.

Vlaams Parlement verlengt geldigheid coronapas

Na het Waalse en het Brusselse parlement heeft nu ook het Vlaams Parlement de verlenging van het Covid Safe Ticket (CST) goedgekeurd. Die coronapas was in Vlaanderen nog geldig tot eind deze maand, maar die termijn wordt nu verlengd zonder vermelding van een einddatum. Het decreet koppelt de opheffing van het CST aan het einde van de epidemiologische noodtoestand op federaal niveau.

Volgens de Kamerleden Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (N-VA) en Freya Saeys (Open VLD) blijft de coronapas nodig door de huidige vijfde golf met coronabesmettingen. Ze benadrukken dat de huidige verlenging tijdelijk is.

In de oppositie hebben alleen Vlaams Belang en de PVDA tegen een verlenging gestemd.  

Geen vrachtvluchten Lufthansa in Frankfurt door omikron

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa legt de doorvoer van vracht op de luchthaven van Frankfurt. Door een toenemend aandeel corona-infecties en het grote ziekteverzuim heeft de maatschappij te weinig mankracht om de vluchten af te handelen.

De maatregel heeft gevolgen voor vracht uit andere delen van Duitsland, de rest van Europa en Noord-Amerika die via Frankfurt verder worden vervoerd. Rechtstreekse leveringen aan Frankfurt, dat een belangrijk transportknooppunt is voor coronavaccins, zijn nog wel mogelijk.

Lufthansa Cargo vervoert onder meer essentiële onderdelen voor de grootste fabrikanten in Duitsland. De luchtvaartmaatschappij zal proberen om de vrachtactiviteiten zo snel mogelijk te hervatten.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): “Verdwijnen regel van 4 maakt wereld van verschil”

“Ik denk dat het een wereld van verschil maakt voor directies, leerkrachten en ouders dat we afstappen van de regel die zegt dat een volledige klas na vier besmettingen in quarantaine moet gaan, ook als alle andere leerlingen en leerkrachten nog kerngezond zijn.” Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na afloop van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC).

Niets is zonder risico, geeft Weyts toe, “maar je moet dat in termen van een weegschaal bekijken: aan de ene kant heb je de virologische baten van een quarantainemaatregel, maar daartegenover moet je kijken welke schade die regel met zich meebrengt op vlak van leerachterstand, op vlak van recht op leren en op vlak van recht op lesgeven.”

Gezien de omikronvariant minder erge gevolgen heeft op vlak van ziekte en impact om de ziekenhuizen en intensieve zorgafdelingen, vindt Weyts het verantwoord om het belang van onderwijs voorrang te geven. Al moeten we ons volgens de minister geen illusies maken: “Er zullen nog klassen en scholen gesloten worden, maar dan wel vanwege besmettingen, niet vanwege quarantainemaatregelen.”

In principe gaan de nieuwe maatregelen onmiddellijk in, maar Weyts roept op om scholen de tijd te geven zich te herorganiseren: “Ook zij hoorden nog maar net welk akkoord we hebben bereikt.”

Bekijk hier het interview met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Journaal van 19 uur:

Videospeler inladen...

IMC versoepelt quarantainemaatregelen op school: regel van vier verdwijnt

De quarantainemaatregelen op school worden versoepeld: alleen kinderen die besmet zijn of coronasymptomen vertonen, moeten thuisblijven. Een klas moet ook niet langer in quarantaine wanneer minstens vier leerlingen besmet zijn. Dat hebben de verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid van ons land beslist op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC).

Lees meer in dit artikel:

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: "102 scholen gesloten"

Er zijn vandaag 102 scholen in Vlaanderen volledig gesloten. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement. Het gaat om 35 scholen in het basisonderwijs en 67 scholen in het secundair onderwijs, op een totaal van 4.000.

Vorige week waren er in totaal nog 19 Vlaamse scholen dicht. Op het toppunt van de piek in november waren dat er 150.

"Het virus raast door de samenleving en ook door het onderwijs", aldus Weyts. De 102 scholen zijn momenteel gesloten "ofwel omdat de veiligheid in het gedrang komt door het aantal besmettingen, ofwel omdat de onderwijskwaliteit in het gedrang komt".   

Bekijk hier de toelichting van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Gezinsbond bezorgd over kostenplaatje van teststrategie in het onderwijs

De Gezinsbond heeft in een open brief aan de alarmbel getrokken over de situatie in het onderwijs. Door de huidige quarantaineregels na besmetting in de scholen moeten heel wat ouders puzzelen om opvang voor hun kinderen te voorzien. Bovendien blijkt het vaak geen sinecure om zelf aan het werk te kunnen blijven. Daarnaast baart het kostenplaatje van de teststrategie de Gezinsbond zorgen.

"Mijn dochter is al zes weken niet meer naar school kunnen gaan. Niet alleen maak ik me zorgen over haar leerachterstand, maar de quarantaine combineren met thuiswerk blijft bovendien enorm vermoeiend. We hebben het zo langzamerhand wel gehad", getuigde een ouder.

Gelukkig kwam er overleg tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijspartners over de onhoudbare situatie, zo zegt de Gezinsbond. Maar over het kostenplaatsje van de (zelf)teststrategie is nog niets gezegd.

Voor vele gezinnen brengt de wekelijkse zelftest  een aanzienlijke extra kost met zich mee. "Zeggen dat dit een kwestie is van 'nog even op de tanden bijten' is ronduit hallucinant", hekelt de organisatie. "Deze kost mag daarom niet zomaar op de schouders van de ouders belanden."

Bovendien twijfelt de organisatie over de doeltreffendheid van het testbeleid. "Steeds meer kritische stemmen gaan op over de wezenlijke verschillen in het opsporen van de omikronvariant door een zelftest en een PCR-test."

Daarom vraagt de Gezinsbond de bevoegde ministers om alsnog over de brug te komen met een financiële tegemoetkoming gekoppeld aan een duidelijke teststrategie. "Zo niet zijn deze nieuwe quarantaineregels een maat voor niets", klinkt het.

Meer dan 58.000 positieve coronatests gemeld in Nederland

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn in Nederland 58.666 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal was nog hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

Sinds het begin van de epidemie zijn er in Nederland maar twee dagen geweest waarop nog meer positieve tests zijn gemeld: afgelopen zondag en maandag registreerde het RIVM ongeveer 65.000 bevestigde besmettingen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 386.521 positieve tests opgetekend, gemiddeld 55.217 per dag. Dat is het hoogste niveau ooit. Het gemiddelde ligt 55 procent hoger dan een week geleden. Maar het werkelijke aantal was dus hoger. Met de nog niet geregistreerde gevallen erbij stijgt het aantal positieve tests tot boven de 400.000.

Het aantal gemelde sterfgevallen is redelijk stabiel. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat twaalf mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Gemiddeld waren er in de afgelopen week negen meldingen van sterfgevallen per dag.

CHECK: Neen, foto van agent met wafel in de hand dateert niet van de recente coronabetogingen

Een foto van een Brusselse politie-officier die een betoger de volle lading pepperspray geeft terwijl hij kalm zijn wafel opeet, gaat momenteel de wereld rond. Het beeld wordt gelinkt aan de grote coronabetoging van afgelopen zondag, maar dateert in werkelijkheid al van vijftien jaar geleden. 

Meest gelezen