Disney onder vuur voor nieuwe "Sneeuwwitje"-film: "Verhaal over 7 dwergen die samenleven in grot, is dat progressief?" 

De Amerikaanse acteur Peter Dinklage is niet te spreken over het feit dat Disney aan een remake werkt van de klassieker "Sneeuwwitje en de zeven dwergen". Volgens Dinklage, die zelf dwerggroei heeft, is het absurd dat Disney nu nog een verhaal gaat vertellen over "zeven dwergen die samenleven in een grot". Disney zegt dat ze de stereotypes uit de originele versie wil doorbreken en de zeven karakters anders zal benaderen. De filmstudio is hierover in gesprek met mensen die dwerggroei hebben. 

Disney werkt al enkele jaren aan een nieuwe versie van "Sneeuwwitje en de zeven dwergen" met echte acteurs in plaats van tekenfilmpersonages. Onlangs kondigde Disney aan dat actrice Rachel Zegler de rol van Sneeuwwitje zal vertolken. Zij beleefde dit jaar haar grote doorbraak in de film "West Side Story" van Steven Spielberg. Zegler heeft een latino-achtergrond. Dat Disney haar cast in de rol van Sneeuwwitje werd als progressief gezien. 

Peter Dinklage, bekend als Tyrion Lannister uit "Game of thrones", plaatste wel wat bedenkingen bij het project van Disney. "Ik was verrast dat ze zo trots waren om een latina te casten als Sneeuwwitje, maar je vertelt nog wel steeds het verhaal van "Sneeuwwitje en de zeven dwergen". Neem een stap terug en kijk wat je aan het doen bent. Het houdt geen steek voor mij. Je bent progressief op de ene manier, maar je maakt nog steeds dat verhaal over zeven dwergen die samenleven in een grot? Wat ben je verdomme aan het doen?"

Peter Dinklage won een Golden Globe en een Emmy Award voor zijn rol van Tyrion Lannister in "Game of thrones".
AP

Disney heeft nu gereageerd en uitgelegd hoe ze de film aanpakken. De filmstudio is al drie jaar bezig met het ontwikkelen van de nieuwe versie van "Sneeuwwitje" en heeft daarvoor verschillende culturele adviseurs in dienst, zoals ook het geval was bij de herwerkingen van "Aladdin" en "Mulan".

Het is de bedoeling om weg te blijven van de stereotypes uit de oorspronkelijke film uit 1937. "We zullen de zeven personages op een andere manier benaderen. We zijn daarover in overleg met mensen die dwerggroei hebben", zegt Disney aan The Hollywood Reporter. 

Disney komt wel vaker onder vuur te liggen omdat ze bepaalde personages te stereotiep brengen of te weinig oog hebben voor diversiteit. Maar het bedrijf werkt daaraan door zich te laten adviseren door mensen uit de gemeenschap waarover de film gaat.

Hun nieuwste animatiefilm "Encanto" kon op dat vlak op veel waardering rekenen. Die gaat over een Colombiaanse familie die in een betoverd huis woont. Colombia is een land met veel verschillende bevolkingsgroepen en Disney brengt in de film bewust de verschillende huidskleuren en haartexturen in beeld.

Erfgename van Disney uit kritiek op werkomstandigheden bij pretpark Disneyland

Een multinational als Disney wordt vaak een voorbeeldfunctie toebedeeld en dat niet alleen op inhoudelijk vlak. Het bedrijf kwam de afgelopen dagen ook onder vuur te liggen omdat het zijn werknemers niet genoeg zou betalen, terwijl topmanagers met de grote winsten gaan lopen. 

Die kritiek kwam uit eigen rangen, namelijk van Abigail Disney, een van de erfgenamen van het Disney-imperium. Zij maakte een documentaire waarin werknemers van de pretpark Disneyland aan het woord komen. Zij vertellen dat ze 15 dollar per uur verdienen en vaak een beroep moeten doen op voedselbonnen om te overleven. Het loon van de onlangs afgezwaaide topman Bob Iger lag 1.400 keer zo hoog. 

Meest gelezen