Eerstelijnszone regio Deinze voert campagne rond de medische fiche: "Om risico's en nutteloze hospitalisaties te vermijden"

De eerstelijnszone Schelde en Leie wil de medicatiefiche meer bekend maken bij haar inwoners. Medicatiefiches goed invullen, aanvullen én bij zich hebben is nodig om nutteloze spoedconsultaties en hosipitalisaties te voorkomen, zo luidt het. Op zo'n fiche of medicatieschema moeten niet alleen de voorgeschreven medicijnen staan, maar ook de supplementen die je zelf aankoopt. "Want de combinatie van sommige middelen kan risico's geven, en in sommige gevallen echt gevaarlijk zijn," zegt dokter Jan Matthijs.

De campagne van de eerstelijnszone Schelde en Leie moet ervoor zorgen dat meer mensen hun medicatiefiche goed in- en aanvullen, zegt dokter Jan Matthijs: "Het komt er niet alleen op aan om goed bij te houden welke medicatie je wanneer en in welke hoeveelheid moet nemen. Die lijst moet aangevuld worden, telkens je nog andere middelen neemt die niet voorgeschreven zijn. Dat kunnen supplementen zijn op basis van kruiden die onschuldig lijken, maar het niet altijd zijn in combinatie met je echte medicatie."

Folders, posters en mondelinge informatie

In alle gemeenten van de ELZ Schelde en Leie zullen folders liggen in de apotheek, en posters hangen in de wachtkamer van de huisartsen. Het gaat om Deinze, Zulte, De Pinte, Nazareth,  en Sint-Martens-Latem. Ook andere zorgverleners krijgen de nodig informatie. "Huisartsen en apotheken zouden samen de medicatiefiche van elke patiënt moeten opstellen. Want soms gebeurt het dat mensen alleen hun voorgeschreven medicatie op een schema hebben, maar niet de rest die ze er soms nog bijnemen", zegt Matthijs. "Het kan gaan om onschuldige supplementen, maar dat weten mensen niet altijd. Sommige combinaties kunnen echt wel gevaarlijk zijn."

Als je het supplement Gingko Biloba neemt voor je geheugen, maar je neemt ook al stollingsmiddelen, kan je onverwachte bloedingen krijgen. 

Dokter Jan Matthijs, eerstelijnszone Schelde en Leie

Sint-Janskruid is vrij te koop bij de apotheek, en is op zich onschuldig. Mensen nemen het soms als ze zich wat depressief voelen. "Maar als ze al antidepressiva nemen, kunnen ze toxische verschijnselen krijgen, en dat kan  leiden tot het serotoninesyndroom, dat soms heel gevaarlijk kan zijn", zegt Matthijs. "Nog een voorbeeld is het supplement Gingko Biloba, dat mensen soms nemen om het geheugen wat te verbeteren. Maar als je stollingsmiddelen neemt, kan die combinatie tot onverwachte bloedingen leiden.  Als je een medicatieschema hebt waarop alleen de voorgeschreven medicatie staat, zonder de supplementen, is niemand hiervan op de hoogte, en kan je niets weten over de risico's. Daarom willen we de huisartsen en apotheken samen die schema's laten opstellen. Want sommige mensen kopen supplementen achter de rug van hun huisarts, en blijven dan in het ongewisse. "

Nu is zowat 6% van de spoedconsultaties en ziekenhuisopnames onnodig. Met de campagne willen we dat halveren. 

Dokter Jan Matthijs, eerstelijnszone Schelde en Leie

"Uit een enquête van 3 jaar geleden blijkt dat één derde van de respondenten zo'n medicatieschema niet kent. Van de mensen die het wél kennen, is er maar de helft die het regelmatig gebruikt en aanpast. Alleen zó kan je een spoedconsultatie of ziekenhuisopname vermijden. Want als álles erop staat, kan een dokter of apotheker je op de risico's wijzen," zegt Mattijs nog. "En als je schema goed ingevuld en regelmatig aangepast wordt, breng je het ook beter mee naar het ziekenhuis en naar het vaccinatiecentrum. We hebben de voordelen in het vaccinatiecentrum gemerkt, omdat de de mensen uit de enquête aangeraden hebben het schema mee te brengen."

kasto80

Meest gelezen