Videospeler inladen...

Ex-gokverslaafde ontgoocheld na verkoop Bpost-krantenwinkels aan Golden Palace: "Verlaagt drempel om te gokken"

Ex-gokverslaafde Dirk De Troy ziet de verkoop van 170 krantenwinkels van het overheidsbedrijf Bpost aan het gokbedrijf Golden Palace nu met lede ogen aan. Als de krantenwinkels op termijn steeds meer op gokpaleizen gaan lijken, kan de jeugd daar volgens hem makkelijk het slachtoffer van worden. "De drempel om een krantenwinkel binnen te stappen is veel kleiner. Jongeren kunnen een krant kopen of een snoepje, maar de andere snoepjes in de toonzaal zijn de gokautomaten."

Bpost wilde z'n krantenwinkels al een tijdje van de hand doen, en dat is nu ook gelukt, want er is verkoopsakkoord getekend. Bpost verkoopt zijn winkelnetwerk Ubiway Retail met maar liefst 170 krantenwinkels van Press Shop, Hubiz, Uni en Relay aan het gokbedrijf Golden Palace. 

Een overheidsbedrijf - Bpost is nog steeds voor meer dan de helft in handen van de overheid - dat zijn winkels verkoopt aan een gokfirma. Het is op z'n minst opvallend te noemen. Wat Golden Palace precies van plan is met de krantenwinkels is nog niet bekend, maar de angst zit er bij velen in dat de winkels gaandeweg op gokpaleizen zullen gaan lijken. 

Dat vreest ook ervaringsdeskundige Dirk De Troy. Tien jaar lang kampte hij met een gokverslaving, maar intussen is hij al zes jaar in herstel, begeleidt hij anderen bij hun verslaving en geeft hij lezingen over het thema aan onder meer scholen. "Ik ben ontgoocheld in de regering omdat zij net preventie willen aanbieden voor mensen met een gokverslaving", vertelt hij in "Laat". "Er zijn al een paar stappen gezet in de goede richting: de wetgeving is veranderd, de limieten om in te zetten zijn verlaagd en er is ook minder reclame op tv te zien." De verkoop van Bpost aan Golden Palace druist dus volgens De Troy in tegen alle pogingen die de overheid al deed om gokverslavingen aan te pakken.

De bevoegde minister Petra De Sutter (Groen) geeft dat ook toe in een schriftelijke mededeling, maar benadrukt dat Bpost zijn eigen beslissingen maakt. "Bpost is een autonoom overheidsbedrijf en dit werd beslist door hun raad van bestuur, maar dat neemt niet weg dat het vanuit ethisch oogpunt een beslissing is die wrang smaakt", aldus de minister. "Deze verkoop draagt niet bij tot de doelstelling van de regering om gokverslavingen aan te pakken." 

Waarin schuilt het gevaar van een overname van krantenwinkels door een gokbedrijf? Ervaringsdeskundige Dirk De Troy legt uit in "Laat":

Videospeler inladen...

"Drempel voor jongeren verlaagd"

De krantenwinkels van Ubiway Retail verkopen ook vandaag al kansspelen. Het gevaar schuilt volgens De Troy dan ook vooral in het feit dat de verkoop van Bpost aan Golden Palace een evolutie die al een tijdje bezig is in een stroomversnelling zou kunnen brengen: waar mensen in een krantenwinkel vroeger een klassiek krasbiljet of lottospel kochten, staan er nu steeds meer goktoestellen in de winkels. "Op die toestellen kan je gokken op sportwedstrijden. Dat is een verschil. Jongeren kunnen zich ook naar die automaten begeven zonder dat er enige vorm van controle is."

Jongeren kunnen een krant kopen of een snoepje, maar de andere snoepjes in de toonzaal zijn de gokautomaten

Dirk De Troy, ervaringsdeskundige

Jongeren zijn dan ook de voornaamste bezorgdheid van De Troy bij de verkoop van de krantenwinkels van Bpost aan Golden Palace. Als de winkels op termijn steeds meer op gokpaleizen beginnen te lijken, dan kan de jeugd daar volgens hem makkelijk het slachtoffer van worden. "De drempel om een krantenwinkel binnen te stappen is veel kleiner. Je wordt niet gecontroleerd aan de ingang. Je wordt niet naar je identiteit gevraagd. Jongeren kunnen daar dus ook binnengaan. Ze kunnen er een krant kopen of een snoepje, maar de andere snoepjes in de toonzaal zijn de gokautomaten. Dan is de verleiding groot om vanuit interesse en nieuwsgierigheid eens een gokje te wagen."

"In onze zelfhulpgroep zien we de leeftijd verlagen. Jongeren zijn vogeltjes voor de kat", zegt ervaringsdeskundige Dirk De Troy in "Laat":

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) betreurt dat een overheidsbedrijf als Bpost zijn krantenwinkels verkoopt aan een gokbedrijf. "De core business van dat bedrijf is natuurlijk gokken. Die 170 winkels zijn laagdrempelig en strategisch geplaatst", geeft Dalle toe in "Laat". "Als minister van Jeugd is het mijn zorg om te vermijden dat jongeren, kinderen gokverslaafd worden. Dat is evident, het is een prioriteit van de Vlaamse regering."

Risico op herval?

Ook voor ex-verslaafden is het risico op herval mogelijk groter dan krantenwinkels hen steeds meer in de verleiding zouden brengen. "Ikzelf ben niet bang omdat ik geleerd heb om om te gaan met mijn verslaving", vertelt De Troy. "Natuurlijk ben ik er nooit vanaf. Ik heb bijvoorbeeld altijd een kaartje op zak met daarop wat ik zou kunnen verliezen als ik terug ga gokken. Ik heb er ook een noodnummer opgeschreven, een persoon die ik kan bellen als ik zou voelen dat ik getriggerd word."

"Mensen met een gokverslaving zijn meestal modale mensen, met een gezin en een inkomen. Als ze zelf geen hulpkreet slaan, weten we niet wie we kunnen helpen", zegt ervaringsdeskundige Dirk De Troy in "Laat":

Videospeler inladen...

Al heeft De Troy vooral geleerd dat praten helpt. "Uit de vele gesprekken die ik heb gehad met lotgenoten, heb ik geleerd om mijn triggers te herkennen en daar ook mee om te gaan. Ik heb geleerd om erover te praten, zeker ook met mijn familie, met vrienden en met andere lotgenoten."

Wie informatie wil over verslavingen of een luisterend oor zoekt, kan bellen naar 078/ 15 10 20 of online chatten via de site druglijn.be. 

Meest gelezen