Videospeler inladen...

Ziekenhuis in Boston weigert harttransplantatie aan niet-gevaccineerde man

Een ziekenhuis in Boston, in de VS, heeft een patiënt geweigerd voor een harttransplantatie. Dat heeft de familie van de patiënt bekendgemaakt. De weigering van het ziekenhuis komt er gedeeltelijk omdat de man niet gevaccineerd is tegen COVID-19.

"Mijn zoon heeft dringend een nieuw hart nodig, maar het Brigham and Women's Hospital in Boston heeft hem van hun lijst gehaald", dat zei David Ferguson, de vader van de geweigerde patiënt aan BBC. De vader vertelde ook dat een coronavaccin "tegen de basisprincipes" van zijn 31-jarige zoon indruist. "Hij gelooft er niet in."

Het ziekenhuis in Boston reageert op de familie en verklaart dat ze hun "beleid" volgen. "Omwille van het tekort aan beschikbare organen, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat een patiënt die een getransplanteerd orgaan ontvangt, de grootste overlevingskans heeft", verklaarde het ziekenhuis aan BBC.

Bekijk hieronder een kort interview met de vader van de patiënt David Ferguson en met dokter Arthur Caplan :

Videospeler inladen...

Volgens het beleid van het ziekenhuis hebben ze deze informatie van de transplantatiepatiënt nodig. "Informatie over onder meer de levensstijl en over verschillende vaccins, waaronder het COVID-19-vaccin, om zowel de beste kans op een succesvolle operatie te creëren, als om de overleving van de patiënt na transplantatie te optimaliseren, omdat het immuunsysteem van deze patiënten drastisch wordt onderdrukt", voegde een woordvoerder van het ziekenhuis nog toe.

De verklaring van het ziekenhuis suggereerde voorts dat er nog andere factoren kunnen meespelen in het niet geschikt bevinden van een patiënt voor een harttransplantatie, naast het feit dat de patiënt al dan niet gevaccineerd is tegen COVID-19. Het ziekenhuis weigerde om verder in detail te gaan omwille van de privacy van de patiënt. 

"Organen niet naar iemand met slechte overlevingskans"

Dokter Arthur Caplan treedt het ziekenhuis bij. De dokter is hoofd medische ethiek aan de NYU Grossman School of Medicine. Hij verklaarde aan het nieuws van CBS dat bij elke orgaantransplantatie het immuunsysteem van een patiënt bijna wordt uitgeschakeld en zelfs een verkoudheid dan fataal kan zijn.

"Organen zijn schaars. We gaan ze niet uitdelen aan iemand die een slechte kans heeft om te leven wanneer anderen die gevaccineerd zijn, na de operatie, een betere kans hebben om te overleven", zei dokter Caplan nog.

Vader van twee met erfelijke hartaandoening

De 31-jarige patiënt, DJ Ferguson, is vader van twee kinderen met een derde op komst. Hij verblijft sinds eind november vorig jaar in het ziekenhuis. Volgens zijn familie is hij te zwak om overgebracht te worden naar een andere zorginstelling. Hij lijdt aan een erfelijke hartaandoening, waardoor zijn longen zich vullen met bloed en vocht, volgens het platform GuFundMe.

Volgens het platform had de weigering van het vaccin door de patiënt ook te maken met zijn angst voor een hartontsteking, wat in zeldzame gevallen in verband wordt gebracht met het vaccin. Maar het Amerikaans centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC) zegt dat zo'n hartontsteking "zeldzaam" en "tijdelijk" is. Het CDC beveelt net een COVID-19-vaccin aan bij mensen die onder meer een orgaantransplantatie moeten ondergaan. Ook de mensen in de directe omgeving van de patiënt worden aangeraden om zich te laten vaccineren. 

Het is zijn lichaam. Het is zijn keuze

Vader David Ferguson

De familie zei dat de zorg die hij tot nu toe heeft ontvangen in het ziekenhuis zeer goed is geweest, maar ze kunnen ook de overtuigingen van Ferguson niet negeren.

"Mijn jongen vecht behoorlijk moedig en hij heeft integriteit en principes waar hij echt in gelooft en dat maakt dat ik hem des te meer respecteer", zei zijn vader nog. "Het is zijn lichaam. Het is zijn keuze."

Meest gelezen