Infobeurs moet lerarentekort in Brussel terugdringen: "Brussel schrikt potentiële leerkrachten af"

Vandaag organiseert Brussels minister van Nederlandstalig onderwijs Sven Gatz (Open Vld) een infobeurs voor toekomstige leerkrachten in de hoop het grote lerarentekort in Brussel terug te dringen. Volgens Serge Widaert, die al 25 jaar lesgeeft in Brussel, schrikt het werken in een stad als Brussel veel potentiële leerkrachten af, of haken leekrachten af omdat het zo anders werken is. "Er zijn in het Brussels onderwijs moeilijkheden die je elders niet hebt."

Het onderwijs in Brussel kampt met een gigantisch lerarentekort. Uit een interne analyse van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in 2021 blijkt dat zes op de zeven Brusselse scholen openstaande vacatures hebben. Vandaag wordt er daarom een infobeurs voor potentiële leerkrachten georganiseerd. Met de infobeurs wil minister Sven Gatz (Open Vld) iedereen die op dit moment aan de slag is in de privé-sector of bij de overheid, maar een stap naar het onderwijs overweegt (zogenaamde zij-instromers), gerichter informeren. Het is één van de acties die Gatz onderneemt om het lerarentekort in Brusselse scholen aan te pakken.

"Er is een serieus tekort aan leerkrachten", vertelt Serge Widaert, zelf leerkracht in het vijfde en zesde leerjaar in de Champagnat basisschool in Schaarbeek. Volgens Widaert schrikt het werken in een stad als Brussel veel potentiële leerkrachten af, of haken leekrachten af omdat het zo anders werken is. "Er zijn in het Brussels onderwijs moeilijkheden die je elders niet hebt, zoals de taalachterstand bij veel leerlingen. Dat vraagt veel aandacht om dat bij te benen. Je geeft niet gewoon je les, maar probeert ook voortdurend om hun woordenschat zo breed mogelijk te krijgen." Hoewel het volgens Widaert de laatste jaren gebeterd is, blijft ook het contact met de ouders hierdoor moeilijk.

Die kinderen op het einde met een gerust hart naar de secundaire school sturen en weten dat het goed komt, dat is de grootste motivator voor mij.

Leerkracht Serge Widaert

"Door corona wordt het er niet beter op", vervolgt Widaert. "We merken dat de leerachterstand door het afstandsonderwijs nog groter wordt. Sommige kinderen zijn heel moeilijk te bereiken omdat ze bijvoorbeeld geen computer hebben." Widaert hoopt dan ook de quarantainemaatregelen in scholen snel versoepeld of afgeschaft worden."Gisteren heb ik vernomen dat mijn klas vandaag moet sluiten door veel coronabesmettingen. Dus geef ik online les. Je moet heel snel kunnen schakelen tegenwoordig." 

Videospeler inladen...

Maar aan stoppen denkt Widaert niet. "Ik geef al 25 jaar les en doe dat nog altijd heel graag. Ik doorloop met de leerlingen een cyclus van twee jaar. ik volg ze vanaf het vijfde studiejaar en blijf bij hen tot ze hun getuiogschrift van het lager onderwijs halen. Die kinderen met een gerust hart naar de secundaire school sturen en weten dat het goed komt, dat geeft mij heel veel voldoening, dat is de grootste motivator voor mij."

Meest gelezen