"Beiaardklokken in Baal mogen ook 's nachts te horen zijn": vrederechter doet uitspraak na klacht buurtbewoners

Het geluid van de beiaardklokken in Baal, bij Tremelo zal 's nachts niet afgezet worden, dat heeft de vrederechter beslist. Twee jaar geleden stapten buurtbewoners naar de rechter omdat ze het beu waren dat de beiaard ook 's nachts te horen was. 

Om het kwartier hoor je de beiaardklokken van de kerk van Baal, ook 's nachts. Sommige inwoners storen zich daar helemaal niet aan, terwijl anderen er zich blauw aan ergeren. Enkele buurtbewoners dienden zelfs klacht in, maar volgens de vrederechter in Aarschot is het niet bewezen dat de klokken voor overdreven hinder zorgen.

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 23 januari 2020 over de kerkklokken van Baal:

Videospeler inladen...

Als de beiaard 's nachts zou afgezet worden, zou er een opstand komen in het dorp

Een buurtbewoner

De uitspraak van de rechter zorgt voor discussie. "Ik vind het zelfs de charme van ons dorp, niet alle dorpen hebben dat", vertelt een man. "Mij stoort het ook 's nachts niet." Volgens sommigen hoort het beiaardgeluid gewoon bij Baal. "Dit is pure nostalgie", vertelt een vrouw. "Dit is traditie en dus moet het blijven. Mensen die er last van hebben, moeten maar een slaappilletje nemen. Als de beiaard 's nachts afgezet zou worden, zou er zelfs een opstand komen in het dorp."

Een vrouw die recht tegenover de kerk woont, denkt er anders over: "Ik vind het echt heel spijtig dat de beiaardklokken ook 's nachts te horen zijn. Wij kunnen daardoor echt niet slapen. Er zijn zelfs buren die gaan verhuizen omwille van het geluid." 

En er zijn nog mensen die er letterlijk van wakker liggen: "Ik slaap zelfs met oorstoppen", vertelt iemand. "En ik slaap ook met een apparaat tegen het snurken, ik heb het er al over gehad met de dokters waar ik jaarlijks op controle ga, en zij vinden ook dat zoiets storend kan zijn. Nachtlawaai onderbreekt de slaap. In grote steden wordt de beiaard daarom ook 's nachts afgezet en hier willen ze dat absoluut volhouden."

Meest gelezen