Leuvense leerlingen weigeren vanmiddag bus te nemen uit protest tegen slechte dienstregeling: "Dan maar te voet naar huis"

Enkele Leuvense leerlingen zijn vanmiddag na schooltijd te voet van Leuven naar Lubbeek gestapt, uit protest tegen de dienstregeling van De Lijn. De bus die ze op woensdagmiddag na schooltijd willen nemen richting Lubbeek, blijkt te vertrekken nog voor de school uit is. En daarom willen ze dat De Lijn de uren van de bus aanpast aan de schooluren. 

Onlangs werd duidelijk dat de lijnbussen vanuit Leuven naar Lubbeek op woensdagmiddag vertrekken nog voor de scholen uit zijn. Daardoor moeten leerlingen lang wachten op een volgende bus en doen ze soms wel twee uur over een afstand van 11 kilometer. "We willen dat de bussen beter afgestemd zijn op de uren van de school", zegt leerling Silke. "Nu is het zo dat de bus te vroeg komt, waardoor we die missen en een uur moeten wachten op de volgende bus. Als die eerste wat later zou komen, zou er geen probleem zijn."

De bevoegde minister van mobiliteit Lydia Peeters heeft ondertussen gereageerd en gezegd dat de scholen hun uren moeten aanpassen. Maar dat klopt niet, zeggen de protesterende leerlingen: "De bussen moeten beter afgestemd zijn op de schooluren en het zijn niet de scholen die zich moeten aanpassen."

De jongeren klagen ook over het feit dat bussen soms niet komen opdagen. In deze coronatijden gebeurt dat wel vaker omdat chauffeurs uitvallen als ze besmet zijn. "Het is een probleem als bussen niet komen opdagen en misschien kan er daarom meer geïnvesteerd worden in personeel", aldus Silke.

Vanmiddag na schooltijd is een groep leerlingen uit protest te voet van Leuven naar Lubbeek gestapt. Ze legden de afstand van 11 kilometer af in twee uur tijd. Net voor ze in Lubbeek aankwamen, werden ze ingehaald door de lijnbus vanuit Leuven. 

Meest gelezen