Bedrijf uit Mechelen onderzoekt of lichaamstemperatuur van 41,5 graden kankercellen kan helpen te vernietigen

Het bedrijf ElmediX uit Mechelen, een spin-off van de UAntwerpen, heeft 4 miljoen euro extra kapitaal gekregen van investeerders om onderzoek te voeren naar een kankerbehandeling met hitte. De onderzoekers gaan de lichaamstemperatuur van een twintigtal kankerpatiënten gecontroleerd verhogen tot precies 41,5 graden. Die hoge temperatuur moet ervoor zorgen dat daarna door een klassieke chemo- of immunotherapie meer kankercellen vernietigd worden.

Het Mechelse bedrijf ElmediX gaat een twintigtal kankerpatiënten gecontroleerd opwarmen tot hun lichaamstemperatuur precies 41,5 graden bedraagt. De opmerkelijke behandeling maakt deel uit van een studie, die moet uitwijzen dat hitte dodelijk is voor kankercellen. "Vroeger zijn er ook experimenten gedaan met 42 en 43 graden, want die temperaturen zijn nog veel dodelijker voor tumoren. Maar dat is ook dodelijk voor normale cellen, waardoor je die methode niet kan gebruiken voor het volledige lichaam", legt professor John-Paul Bogers van ElmediX uit. 

De patiënt ligt onder volledige narcose in een soort couveuse die met warme lucht wordt opgewarmd

John-Paul Bogers, ElmediX

De iets lagere temperatuur van 41,5 graden zou net niet schadelijk zijn voor het normale weefsel, maar wel voor de tumorcellen. "Er is een smalle zone waarin tumorcellen wel gevoelig zijn voor warmte en normale cellen nog niet. Om daar precies in te zitten, hebben we een toestel ontwikkeld, een soort couveuse. De patiënt wordt daarin onder volledige narcose gebracht en de couveuse wordt met warme lucht opgewarmd", zegt Bogers. 

De temperatuur van de patiënt wordt vervolgens op een opmerkelijke manier gemeten: "Daarvoor moeten we een soort thermometer inbrengen in de lever. Dat is de meest nauwkeurige manier om de kerntemperatuur van iemand te meten."

Beluister hier het gesprek met professor John-Paul Bogers:

Pas na de hittebehandeling krijgen de kankerpatiënten de gekende chemo- of immunotherapie. De overblijvende tumorcellen zijn dan gevoeliger door de hitte. "In normale gevallen kan chemotherapie de kankercellen soms niet bereiken door problemen met bloedvaten. Door de warmte gaan de bloedvaten van de tumoren verder openstaan, waardoor de therapie er beter kan geraken. Dat is bijvoorbeeld heel handig bij pancreaskankers", zegt Bogers.

Pancreaskanker

De focus van het onderzoek ligt dan ook niet toevallig op die pancreaskanker. "Theoretisch gezien werkt de methode goed voor alle kankers, dat hebben we al in onze labs getest. Maar om een heleboel redenen hebben we ervoor gekozen om pancreaskanker als eerste te onderzoeken", gaat de professor verder.

Met mijn moeder in het achterhoofd heb ik beslist om pancreaskanker als eerste te onderzoeken

John-Paul Bogers, ElmediX

De moeder van professor Bogers overleed op 57-jarige leeftijd aan pancreaskanker, wat het onderzoek voor hem persoonlijk maakt. "Inmiddels ben ik die leeftijd zelf al gepasseerd, en als arts wilde ik al heel mijn leven iets voor de wereld betekenen. Met mijn moeder in het achterhoofd heb ik beslist om het op deze manier te doen."

De technologie zou vooral kunnen helpen om uitgezaaide kankers te behandelen. Als deze studie van ElmediX succesvol is, volgt er een grootschalig onderzoek bij honderden patiënten wereldwijd.

Meest gelezen