Nederlandse rapper Ali B., die aangeklaagd is voor zedenfeiten, stopt voorlopig met al zijn professionele activiteiten

De Nederlandse rapper Ali B. stopt voorlopig met werken. Dat laat zijn management weten nadat hij vorige week in de "BOOS"-reportage over wantoestanden bij "The voice of Holland" beschuldigd is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er zijn twee aangiftes tegen hem gedaan voor zedenfeiten, waaronder verkrachting. 

Het artiestenmanagementbureau SPEC van Ali B. en zijn vrouw Breghje Kommers laat weten dat de aflevering van "BOOS" die vorige week donderdag op YouTube gezet werd, veel impact heeft gehad op de rapper en zijn gezin.

"Dat hij op basis van de beschuldigingen al publiekelijk wordt veroordeeld, valt hem zwaar. Dit heeft Ali doen besluiten om zijn activiteiten als artiest, ondernemer en partner binnen SPEC voorlopig stil te leggen in afwachting van wat het Openbaar Ministerie zal besluiten omtrent de twee aangiftes die tegen hem gedaan zijn.”

Het schandaal rond "The Voice of Holland" barstte een kleine twee weken geleden los. De eerste officiële aangifte van grensoverschrijdend gedrag kwam er tegen rapper en coach Ali B.. Vorige week woensdag raakte een tweede aangifte van zedenfeiten bekend. De advocaat van Ali B. bevestigde dat er opnieuw een klacht was ingediend tegen zijn cliënt, en dat de rapper die - net als de eerste klacht - "in al zijn onderdelen betwist."

In de "BOOS"-uitzending van Tim Hofman, die vorige week donderdag op YouTube gezet werd, getuigden de twee vrouwen anoniem over wat hen is overkomen. Een van hen nam acht jaar geleden deel aan "The voice of Holland". Zij heeft aangifte gedaan wegens verkrachting. De andere vrouw volgde een schrijverskamp samen met de rapper.

De ex-kandidate vertelt dat Ali B. contact bleef houden met haar, toen ze uit het programma lag. Ze gingen af en toe wat bijkletsen en op een gegeven moment nodigde hij haar uit voor een bezoek aan zijn studio. Ze was toen 18 jaar. 

"Hij gaf een korte rondleiding door de studio en ging naast mij zitten. Hij begon mij opeens te zoenen", vertelt de voormalige "The voice"-kandidate. "Op dat moment voelde ik mij in zo'n positie, dat hij zo machtig was, dat ik dacht: "wat jij wil, dat moet er nu gebeuren". Dus liet ik het over mij heen komen wat hij van plan was met mij. Toen heeft hij seks met mij gehad." 

De vrouw vertelt dat ze pas later heeft beseft wat haar precies overkomen is. "Daarvoor leek het gewoon alsof het mijn eigen schuld was. Ik ben meegegaan, ik heb geen neen gezegd. Ik moet er maar mee omgaan. Voor mij was het niet duidelijk dat het misbruik was. Ik vind het moeilijk om het verkrachting te noemen, maar dat is het wel."

Na de uitzending postte Ali B. een reactie op Twitter. Hij bleef erbij dat hij zich bij "The voice of Holland" nooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Er liggen nu twee anonieme aangiftes die met veel spektakel als nieuws worden gebracht. Dat is onterecht. Dit neigt naar trial by media. Ik kan mij hier niet publiekelijk tegen verweren. Voor mij staat niettemin vast dat het Openbaar Ministerie in beide gevallen zal moeten besluiten tot seponering." 

BEKIJK de Journaalreportage van 20 januari over de "BOOS"-reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij "The voice of Holland":

Videospeler inladen...

Ik liet het over mij heen komen wat hij van plan was met mij. 

Slachtoffer Ali B.

Zender RTL had de samenwerking met Ali B. vorige week woensdag al stopgezet. Vandaag laat hij weten dat hij zelf ook al zijn andere professionele activiteiten voorlopig op pauze zet. 

Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be. 1712 is de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling, zowel voor minderjarigen als volwassenen.

Eerbetoon aan Marco Borsato verwijderd

Intussen zijn bij stadion GelreDome in Arnhem de twee "Walk of fame"- tegels van Marco Borsato bij de hoofdingang verwijderd, meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.

Op de tegels stond Marco Borsato met de naam van zijn concerten inclusief de bezoekersaantallen. Het ging om de tegels voor de reeksen Symphonica in Rosso (2006) en Wit Licht (2008).

Ook is een eerbetoon aan de zanger in de vorm van een plaquette afgeplakt. Ook tegen Marco Borsato werden beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag tegenover meisjes en jonge vrouwen geuit in de "BOOS"-reportage.

Meest gelezen