Peter Malaise

Nieuwe bestemming gezocht voor oud zwembad Spiere-Helkijn

Intercommunale Leiedal zoekt naar een nieuwe bestemming voor het oude openluchtzwembad van Spiere-Helkijn. Daarvoor is een wedstrijd uitgeschreven. Kandidaat-uitbaters hebben 6 weken de tijd om een voorstel te doen.

Het is 65 jaar geleden dat nog iemand in het oude openluchtzwembad van Spiere-Helkijn gezwommen heeft. In 1935 werd er aan de monding van de Spierebeek in de Schelde een waterzuiveringsstation gebouwd dat het vervuilde water uit Noord-Frankrijk moest zuiveren. Het gebruikte proces was niet efficiënt en het station werd omgebouwd tot een van de eerste openluchtzwembaden van België. In 1958 verdronk een zwemmer en werd het zwembad gesloten. Het gebouw en zwembad raakten in onbruik en stonden te vervallen.

De site werd begin de jaren 2000 overgekocht door de gemeente Spiere-Helkijn, de gemeente verkocht het dan op haar beurt in 2020 door aan de intercommunale Leiedal. Zij zoeken nu een partner voor de herbestemming en uitbating van de plaats. Geïnteresseerden moeten dan wel een concessie van 9 jaar afsluiten. Kortere termijn is niet haalbaar omdat er te veel kosten gemaakt moeten worden. 

Het kan een ontmoetingsplaats worden voor fietsers en wandelaars met een culturele invulling en horecafunctie

Wout Maddens, voorzitter Leiedal

Het gebouw is beschermd erfgoed. En dus moeten kandidaat-uitbaters rekening houden met enkele factoren. "De site ligt op een landtong tussen de Schelde en de Spierebeek, naast belangrijke fiets- en wandelroute", zegt Leiedal-voorzitter Wout Maddens. "De kandidaten kunnen kijken naar fietsers, wandelaars, gezinnen, cultuurliefhebbers, ondernemers of een combinatie van. Het kan een culturele invulling krijgen met horecafunctie en een echte ontmoetingsplaats op het kruispunt van cultuur, toerisme en recreatie."

Peter Malaise

Zelf heeft Leiedal ook een masterplan klaarliggen om de site op te waarderen. "Binnen gebeuren er nog een paar kleine werken, het gebouw is al aangepakt geweest. Buiten komt er een brandweg in grastegels, een groenzone en 15 parkeerplaatsen. Ook het vervallen zwembad wordt aangepakt. Er komt een waterpartij waarin het gebouw kan weerspiegelen, een doorsteek op het maaiveld van het jaagpad van de Schelde. En de grootste kuip wordt aangepakt zodat je daar beschut tegen de wind een terras kan uitbaten. Die realisatie is voorzien om dit jaar al te starten en moet klaar zijn in 2023. De mensen die het in concessie nemen kunnen als ze dat willen dit jaar al starten met wat er nu al voorhanden is.”

Wie interesse heeft om uitbater te worden van dit nieuw project kan zich melden op de website van Leidedal.

Meest gelezen