Ondanks kritiek toch trajectcontroles door privéfirma in Bilzen: "In belang van de verkeersveiligheid"

De stad Bilzen heeft gisteren dan toch een overeenkomst gesloten met de privéfirma TaaS. Die zal de trajectcontroles in de gemeente installeren en onderhouden, in ruil voor een vergoeding van 24 euro per vaststelling. De voorbije weken kwam er veel kritiek op die plannen omdat het bedrijf zich zou bemoeien met het mobiliteitsbeleid van de stad. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) liet enkele weken geleden het contract tussen de gemeente Bonheiden en de privéfirma TaaS ontbinden. Omdat het bedrijf mee zou kunnen bepalen waar de trajectcontroles kwamen en kon vragen om bijvoorbeeld verkeersdrempels of straatmeubilair weg te halen. En daardoor zou de gemeente haar autonomie over het wegbeheer verliezen. De vrees bestaat dat de verkeersveiligheid zo ondergeschikt zou worden aan de commerciële belangen. 

We hebben de volledige autonomie, alleen zegt het contract dat we moeten overleggen

Johan Sauwens, burgemeester Bilzen

Burgemeester Johan Sauwens van Bilzen (Trots op Bilzen) blijft er bij dat het een goede en correcte overeenkomst met TaaS is. "Als we bijvoorbeeld een weg willen versmallen, dan kunnen we dat gewoon doen. We hebben de volledige autonomie om dat te doen, alleen staat er in het contract dat we dat moeten overleggen met het bedrijf. Als we van een verbindingsweg een doodlopende straat zouden maken, dan is dat een punt van overleg want zij hebben daar wel een investering gedaan." 

In Bilzen komen 12 trajectcontroles. "Dat kost 2,5 miljoen euro. En dat geld kunnen we nu investeren in extra fietspaden en aanpassingen van kruispunten." (Lees verder onder het interview.)

Luister hier naar het lange gesprek met burgemeester Sauwens.

Volgens Sauwens zal de samenwerking met TaaS de verkeersveiligheid ten goede komen. "We willen rust brengen in onze dorpskernen. Hier durven nu maar weinig kinderen van 11, 12 of 13 jaar met de fiets naar school, ook al is het maar 1,5 kilometer."  

Hier durven maar heel weinig kinderen met de fiets naar school gaan, ook al is het maar 1,5 kilometer

Oppositiepartij N-VA is er niet over te spreken dat de stad Bilzen het contract ondertekende, precies een dag nadat N-VA vroeg om de overeenkomst opnieuw te bespreken op de gemeenteraad van volgende week. Volgens raadslid Wouter Raskin wil het stadsbestuur zo voorkomen dat de N-VA alsnog klacht zou kunnen indienen bij Vlaams minister Somers. "Ik had toch iets meer hoffelijkheid verwacht", zegt Raskin. "Het contract met Bilzen is hetzelfde als het contract met Bonheiden. De minister haalde in het dossier van Bonheiden enkele argumenten aan. Je zou dan toch verwachten dat het bestuur in Bilzen het genomen besluit zou repareren. Maar dan was het opnieuw op de gemeenteraad moeten komen."  

Meest gelezen