Radio 2

Petitie tegen bouw meergezinswoningen op Villa Krekaertvijver in Aartrijke

In Aartrijke hebben enkele bewoners een petitie opgestart tegen de bouw van meergezinswoningen op het domein van de Villa Krekaertvijver. De buurt vreest voor het verdwijnen van het laatste stukje groen in de omgeving en voor meer verkeer. 

“15 jaar geleden hebben wij gekozen om te wonen in een groene omgeving met uitzicht op veel groen, bos, bomen en te ontwaken met fluitende vogels in alle rust en stilte”, vertelt Nancy Handschoewerker uit de Schoolstraat. “Maar nu wil een ontwikkelaar naast het Kasteeltje in het midden van Aartrijke 2 appartementsblokken neerplanten inclusief een ondergrondse garage.”

 “Het gebouw wil men wel nog renoveren met een likje verf maar het verdwijnt tussen de 2 appartementsblokken. Naast de teloorgang van het groen in de buurt vreest de buurt voor een toename van het verkeer in de Schoolstraat en de Professor Nelisstraat en dus voor minder veiligheid voor de kinderen op weg naar school. 

Petitie opgericht

De Villa Krekaertvijver, ook wel de "toren van David" genoemd, werd gebouwd in 1873 als buitenverblijf voor de Brugse familie Maertens. De villa staat op de Vlaamse lijst van onroerend erfgoed maar is niet geclasseerd. Op het domein staan eeuwenoude eiken en nog een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

De buurt gaat van start met een petitie en vraagt om die massaal te ondertekenen. Daarnaast zullen ze bezwaar aantekenen tijdens het openbaar onderzoek dat nog loopt tot 17 februari.

Villa Hertarust

In de straat is er nog een gelijkaardig domein, de Villa Hertarust uit 1912. “Als deze vergunning goedgekeurd wordt, is het hek van de dam en is Hertarust het volgende slachtoffer van een ontwikkelaar”, vult Bjorn Yde uit de Ferdinand Maertensstraat aan. “Door het onderkelderen zijn de bomen ten dode opgeschreven, verdwijnen de dieren en krijgen we wellicht te maken met wateroverlast.” 

Radio 2

Meest gelezen