Radio 2

Baby Pia krijgt een aangepaste kleuterauto: "Extra stukje vrijheid"

Baby Pia uit Wilrijk is al een flinke kleuter. Ondanks haar beperkingen kan ze vanaf nu rondrijden in een aangepast autootje. Dit dankzij de inzet van Hogeschool VIVES uit West-Vlaanderen.

Baby Pia werd 2 jaar geleden beroemd dankzij de grote solidariteitsactie in Vlaanderen waardoor ze een duur medicijn kon krijgen tegen haar spierziekte SMA. Door het medicijn heeft ze al spectaculaire vooruitgang geboekt. Toch is ze nog altijd niet even beweeglijk als andere peuters van 3 jaar en zit ze in een rolstoel.

Haar ouders schreven haar daarom in voor het Go Baby Go-project. Dat project vindt zijn oorsprong in Amerika en ontwerpt autootjes op maat voor kindjes met een beperking. Hogeschool VIVES heeft er mee zijn schouders onder gezet en kon Pia vandaag in de afdeling in Brugge haar eigen autootje cadeau doen. 

Radio 2

Het Go Baby Go-project wil kindjes met speciale noden opnieuw mobieler maken. Dit doen ze door elektrische wagentjes te personaliseren en om te bouwen. Meestal volstaat het om het gaspedaal te vervangen door een grote drukknop. Soms komt er ook een extra frame ter ondersteuning van de zithouding of een vijfpuntgordel voor extra veiligheid. 

Terwijl de andere kindjes fietsen, moet Pia niet meer in haar rolstoel blijven zitten

Ellen, mama van Pia

Mama Ellen is ontroerd. "Ik vind het echt emotioneel om te zien. Het geeft haar een extra stuk vrijheid om te bewegen. Ook op de speelplaats op school, terwijl de andere kindjes rondfietsen, moet zij niet meer in haar rolstoel blijven zitten en kan ze meespelen. Pia heeft een enorme drang naar zelfstandigheid. Dat is door haar beperking niet altijd mogelijk. Om zich te verplaatsen, heeft ze onze hulp nodig. Dankzij dit autootje zal dit een stukje beter gaan. Dit is goed voor haar mentale gezondheid."

Ook andere kindjes worden geholpen

Pia heeft haar autootje gratis gekregen. De bedoeling is om jaarlijks 10 kindjes te laten rondrijden in hun eigen, aangepast autootje. Elk kind, ook Pia, wordt vooraf uitvoerig gescreend door de bacheloropleidingen  ergotherapie, logopedie en zorgtechnologie van Hogeschool VIVES. Het hele proces gebeurt in nauw overleg met de ouders. 

VIVES zoekt nog sponsors om meer kinderen gelukkig te maken. 

Radio 2

Meest gelezen