Lokeren schakelt vzw in om ratten te bestrijden omdat stadsrattenvanger plaag niet meer aankan

De stad Lokeren roept de hulp in van de vzw Rato om de rattenplaag tegen te gaan. De stadsrattenvanger kan het niet meer alleen aan. Door het vochtige weer van de voorbije weken zijn er meer ratten. En ook dierenvoeder in tuinen en afval kunnen de knaagdieren aantrekken en doen hun populatie alleen maar aangroeien.

Net als in veel andere steden en gemeenten, zijn er ook in Lokeren te veel ratten. De stad heeft wel haar eigen rattenvanger, maar die doet dat werk niet voltijds en kan het niet meer alleen aan. Lokeren vraagt nu de vzw Rato van de provincie Oost-Vlaanderen om te komen helpen. Daar zijn professionele rattenverdelgers die de plaag kunnen indijken. 

Zachte winters, veel regen, en hoog water in grachten en beken zijn ideaal om veel ratten aan te trekken

Filip Anthuenis (Open VLD), burgemeester van Lokeren

Precieze oorzaken van een rattenplaag zijn niet vast te stellen. "Het gaat om een combinatie van factoren", zegt burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) van Lokeren. "Een milde winter, veel regen, veel water in grachten en beken: dat zijn alvast ideale omstandigheden voor de ratten. Ze komen echt overal waar ze een onderkomen en voedsel vinden."

"Op het openbaar domein zijn wij verantwoordelijk om de ratten te verdelgen, maar onze rattenvanger kan het vele werk niet meer aan", zegt Anthuenis. De stad kreeg de jongste tijd veel meldingen over de dieren. "Op privédomein moeten inwoners wel zelf instaan voor de bestrijding. Ze kunnen wel tips krijgen."

"Mensenvolger"

Patrick Van Grembergen is al 23 jaar natuurwachter en deeltijds rattenvanger voor de stad Lokeren. "De bruine rat is overal weer aan een opmars bezig", zegt Van Grembergen aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "En dat komt omdat de rat een mensenvolger is. Dat dier weet: als ik de mensen volg, dan vind ik eten en een woonst."

Rommelhoekjes in combinatie met een kippenhok: dat is een hotel voor ratten
Patrick Van Grembergen, rattenbestrijder en natuurwachter Lokeren

Mensen laten enorm veel voedselresten achter, legt de rattenvanger uit: "En niet alleen in de bewoonde gebieden, maar ook op landbouwgebieden. Maïsakkers zijn zo'n voorbeeld. Er is dus een enorme hoeveelheid aan voedsel ter beschikking voor die dieren. En er is ook een afvalprobleem op bepaalde plekken. Rommelhoekjes zijn ideaal. Een houtstapel is bijvoorbeeld een goed onderkomen voor de rat. Als die dan nog eens vlak bij een kippenhok ligt, dan voelt de rat zich op hotel."

Slimme dieren

"Om ratten te vangen, kan een val soms werken, maar soms ook niet", zegt Patrick. "Het zijn slimme dieren, als ze een soortgenoot in zo’n val hebben zien zitten, gaan ze dat voorbeeld niet volgen. Er is natuurlijk ook rattenvergif, maar ze sterven daar pas 3 dagen later van. Dan kunnen ze de link niet meer leggen met wat er een paar dagen ervoor gegeten werd. Van de eerste generatie rattenvergif vielen ze meteen dood, en toen konden die slimme beesten wél de link leggen."

Bestrijden kan wel, maar preventie is belangrijker, want ratten kweken gelijk konijnen

Patrick Van Grembergen, rattenbestrijder en natuurwachter Lokeren

Preventie is nog belangrijker: geen rommelhoekjes, maar open ruimtes in de tuin laten, geen voedselresten of dierenvoeder laten liggen. "En al die zaken heb ik bij veel inwoners wél gezien in al mijn jaren dienst", zegt Van Grembergen. "Sommige mensen hebben er oog voor, anderen dan weer niet. Als de ene ratten bestrijdt, maar een buur niet, dan is het dweilen met de kraan open. Je moet rekenen, zo’n rat heeft 8 à 9 nesten per jaar, met 8 tot 10 jongen. Na 3 maanden zijn die jongen al geslachtsrijp. Dus als je de som maakt, weet je dat er enorm veel ratten komen uit één koppel hé."

kasto80

Meest gelezen