Marie José van België met Umberto II.

Royals - Delphines "fantastische" ontmoeting, en worden Italiaanse kroonjuwelen na 75 jaar uit bankkluis gehaald?

De nakomelingen van de Belgische prinses en Italiaanse koningin Marie José vragen "hun" kroonjuwelen terug. Vergaloppeert Charlotte Casiraghi zich op de catwalk?Prinses Charlène blijft nog weken out, intussen vervangt schoonzus Caroline haar. En prinses Delphine blikt terug op die eerste ontmoeting met koning Filip. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Wie bezit de kroonjuwelen?

Afstammelingen van de laatste koning van Italië (Umberto II) hebben een formele aanvraag ingediend om de kroonjuwelen terug te krijgen. Die juwelen liggen al 75 jaar veilig achter slot en grendel in een kluis van de Italiaanse centrale bank. 

Hoe is dat gekomen? In juni 1946 wordt de Italiaanse monarchie via een volksraadpleging weggestemd en maakt plaats voor een republiek, waarna Umberto II en zijn Belgische echtgenote prinses Marie José (de enige dochter van koning Albert I en koningin Elisabeth) in ballingschap in Portugal gaan.

Enkele dagen na de uitslag van het referendum krijgt de Bank van Italië de vraag om de koninklijke broches en halskettingen met maar liefst 6.000 diamanten en 2.000 parels in verwerkt, te bewaren. De kostbare sieraden werden decennialang gedragen door tal van koninginnen en prinsessen. Over de waarde hangt een waas van mysterie. De schattingen lopen enorm uiteen, van 20 miljoen tot maar liefst 300 miljoen euro.

De juwelen worden alleszins nooit door de Italiaanse overheid in beslag genomen en liggen al bijna 76 jaar in een beveiligde kluis stof te vergaren. De nazaten willen nu de edelstenen terug. Die zouden in handen kunnen komen van de vier kinderen van Umberto en Marie José: dochters Maria Pia, Maria Gabriele (foto) en Maria Beatrix, en zoon Victor-Emmanuel.

Prinses Maria Gabriele van Savoye is intussen 81 jaar en woont in Zwitserland.

Dinsdag volgt een bemiddelingsgesprek tussen vertegenwoordigers van de bank en de Italiaanse regering en de advocaat van de nazaten. Als de ontmoeting op niets uitdraait, dreigt de advocaat met juridische stappen. Cruciale vraag in dit hele verhaal: wie is de rechtmatige eigenaar van de juwelen? Waren ze persoonlijke aankopen en werden de sierstukken van generatie op generatie doorgeven in het Huis van Savoye, of waren de juwelen slechts in bruikleen?

En wat willen de nazaten juist doen met de juwelen na al die vervlogen jaren? Victor-Emmanuel zei in het verleden dat hij geen aanspraak zou maken op de juwelen, omdat ze "niet langer tot de familie behoren". Hij hoopte wel dat ze ooit zouden tentoongesteld worden, zodat het grote publiek er iets aan heeft.

Dat werd door huidig premier en gewezen bankgouverneur Mario Draghi in 2006 overwogen. Draghi wilde de juwelen tentoonstellen op de Winterspelen van Turijn, maar de regering ketste de vraag af.

Het statige hoofdkantoor van de Bank van Italië.

Hoe het ook zij: heus niet álle Italiaanse juwelen liggen in de kluis. In 2007 verkocht prinses Maria Gabriele erfstukken van moeder Marie José via het bekende Londense veilinghuis Christie's. Maria Gabriele was de enige van de vier kinderen die de erfenis had aanvaard.

"Ik besloot de eer en de last te dragen", liet ze toen optekenen. Waarmee de prinses doelde op de successierechten van ruim één miljoen euro. Met de opbrengst van de juwelen beloofde Maria Gabriele ook de familieresidentie in Genève te onderhouden.

Een van de geveilde tiara's van Marie José in 2007.

De rit van Charlotte Casiraghi

Dierenrechtenorganisatie PETA is niet te spreken over het optreden van Charlotte Casiraghi bij de show van Chanel tijdens de modeweek van Parijs. De dochter van prinses Caroline van Monaco opende de show te paard en dat schoot bij een aantal kijkers in het verkeerde keelgat. 

Vooral dat er een dier gebruikt wordt tijdens een coutureshow is voor velen niet te begrijpen, ook op sociale media. "Paarden zijn geen mode-accessoires", klinkt het scherp. Casiraghi bereed haar 8 jaar oude paard Kuskus op de catwalk en was gekleed in de nieuwste collectie van het Franse merk Chanel, waarvan ze sinds 2020 het gezicht van is.

Charlotte Casiraghi en haar paard Kuskus openen de catwalk, bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Niet iedereen was echter gekant tegen de "stunt". De bijlage van het blad Le Figaro had het bijvoorbeeld over een "fantastische rit" en "niets is onmogelijk voor Chanel". In de zaal zaten heel wat bekende koppen zoals Vanessa Paradis, Sofia Coppola, Pharell Williams en de Brusselse Angèle.

Caroline vervangt first lady Charlène

Ander nieuws van de Monegaskische prinselijke familie kwam er over prinses Charlène die officieel oververmoeid is en herstelt van een keel- neus- en oorinfectie in een buitenlands ziekenhuis. "Haar herstel verloopt bemoedigend, maar de tandheelkundige zorg zal nog enkele weken duren", laat het paleis weten.

De prinses ontbrak dan ook op de jaarlijkse viering van Devota, de patroonheilige van Monaco en Corsica. Die festiviteiten waren vorig jaar haar laatste publieke activiteit. Kort daarna reisde Charlène naar Zuid-Afrika om de verjaardag van haar nichtje te vieren en een werkbezoek af te leggen. Ze rolde van de ene medische complicatie in de andere en zat maandenlang in haar geboorteland vast.

Voor Devota stond prinses Caroline (opnieuw) prins Albert en de tweeling Jacques en Gabriella bij en hielp letterlijk een handje bij de rituele bootverbranding. Een traditie die teruggaat tot 1874.

Eric MATHON Palais Princier
Eric MATHON Palais Princier

Bootverbranding? Volgens de legende werd Devota gruwelijk vermoord tijdens de vervolgingen van de Romeinse keizers. Gelovigen wisten haar lichaam te redden en het op een schip te zetten richting Noord-Afrika voor een gepaste begrafenis. Toen een storm opstak, vloog een duif uit de (verbrijzelde) mond van Devota en gidste die de boot naar Les Gaumates in Monaco. 

"Fantastische ontmoeting met Filip"

Prinses Delphine heeft warme herinneringen aan haar eerste ontmoeting met haar halfbroer koning Filip. "Fantastisch", zo omschrijft ze die ontmoeting in oktober 2020 in de laatste aflevering van "Delphine: mijn verhaal". (Aflevering gemist? Je kan de documentaireserie herbekijken via VRT NU).

Begin oktober 2020 beslist het hof van beroep dat Delphine zich officieel Van Saksen-Coburg mag noemen en de titel van prinses mag dragen. Drie dagen  later belt iemand uit de entourage van Filip Delphine op. De koning wilde graag samen lunchen. Delphine had er eerst geen zin in. "Jeetje, dit is veel te snel. Ik heb tijd nodig om te bekomen", dacht ze na een jarenlange juridische strijd. Maar ze aanvaardde de uitnodiging. 

Van de ontmoeting werd één foto vrijgegeven door het paleis.
Ik noem de koninklijke familie soms een clan
Jim O'Hare in "Delphine: mijn verhaal"

"Ik was positief verrast", kijkt ze terug op de ontmoeting. "Hij is natuurlijk koning, dus hij kan niet helemaal ontspannen zijn, maar dat leek hij bij mij wel te zijn. Naar mijn idee was hij oprecht."

Delphines echtgenoot Jim O'Hare vergelijkt de koninklijke familie in de serie met een clan. "Dat heeft met leiderschap te maken. Als de leider zegt dat iedereen Delphine goed moet behandelen en beschermen, dan hoor je bij de groep. Het is fijn dat koning Filip geprobeerd heeft Delphine bij de koninklijke familie te betrekken." 

Meest gelezen