Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle lokt leerlingen in privacyval: "Bijna 1/3 is erin getrapt"

Het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle heeft zijn leerlingen in een privacyval gelokt. Dat deed de school naar aanleiding van de Europese Dag van de Privacy. Het digitaal zorgteam had via Smartschool een nep-account gemaakt en naar alle leerlingen een mail verstuurd met een zogezegde winactie. Zo'n 400 leerlingen hebben hun persoonlijke gegevens via een externe link gedeeld. 

Bij het digitaal zorgteam in het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle kunnen leerlingen heel het jaar door terecht met vragen en problemen over alles wat online gebeurt. Dit jaar wilde dat team haar leerlingen nog eens extra met de neus op de feiten drukken door hen in de val te lokken. 

"We hebben een fictief account op Smartschool gemaakt en daarmee een valse wedstrijd georganiseerd per mail. De leerlingen konden 1.000 wafels winnen als ze hun persoonlijke gegevens via een link deelden", legt Dave Van den Keybus van het digitale team uit. Concreet moesten de leerlingen hun naam en adres delen, en vertellen welke wafels ze het liefst lustten.

De leerlingen konden zogezegd 1.000 wafels winnen omdat onze school 1.000 jaar zou bestaan

Dave Van den Keybus, Sint-Jan Berchmanscollege Westmalle

Om de scholieren toch wat wantrouwig te maken, stond de mail vol grammatica- en spellingsfouten. "Én er stond dat we de wafels weggeven omdat de school 1.000 jaar bestaat. Dat had toch ook al een hint moeten zijn", lacht Van den Keybus. 

Beluister hier het gesprek met Dave Van den Keybus op Radio 2 Antwerpen:

2014 Photothek

Toch hebben zo'n 400 leerlingen de hints gemist en gaven zij nietsvermoedend hun persoonlijke gegevens door. Dat bleek al 2 uur nadat de mail verzonden was. "Dat aantal komt neer op bijna een derde van al onze leerlingen", zegt een geschrokken Van den Keybus.

Gelukkig waren er ook enkele leerlingen die hun klastitularis of directie onmiddellijk op de hoogte hadden gesteld omdat ze al vermoedden dat het om phishing ging. Later kreeg de school ook enkele ongeruste telefoontjes van leerlingen of ouders die achteraf pas beseften dat ze mogelijk gehackt waren. De school heeft iedereen daarom al vroeger dan gepland ingelicht dat het om een waarschuwingsactie gaat. 

Vrijdag op de Europese Dag van de Privacy zal het Sint-Jan Berchmanscollege zijn leerlingen vertellen dat ze alerter moeten zijn zodat ze in de toekomst niet meer zo snel in de val lopen.

Meest gelezen