Selah Sue heeft het in nieuwe single "Pills" over gebruik antidepressiva: "In lockdown geprobeerd af te bouwen"

Singer-songwriter Selah Sue heeft vandaag op de VRT-radiozenders haar nieuwe single "Pills" voorgesteld, een song over haar persoonlijke ervaring met het nemen van antidepressiva en over het afwegen van de positieve en negatieve bijwerkingen ervan.  Haar nieuwe album "Persona" komt op 25 maart uit. 

Na "Free fall" en "Hurray" is "Pills" de derde single van haar nieuwe album "Persona". "Het volledige album is gebaseerd op een therapie die ik al een tijd volg, voice dialogue: op "Persona" heb ik elk nummer geschreven vanuit een andere persoonlijkheid", vertelde Selah Sue vanochtend op StuBru bij Fien Germijns en Thibault Christiaensen.

Wat is voice dialogue? 

In de jaren 70 ontwikkelden twee Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de voice dialogue-methode.

Deze methode gaat ervan uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een brede waaier van verschillende ikken zoals bijvoorbeeld de perfectionist, de zorger, de genieter, de controlehouder, de avonturier, de behager, de innerlijke criticus enzovoort… 

Je leert met de hulp van een therapeut om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel, te kijken naar al je "ikken". 

(Bron: Voice Dialogue Instituut, Marijke Leys) 

Op "Pills" laat ze naar eigen zeggen haar apathische persoonlijkheid aan het woord: "Het nummer gaat over mijn persoonlijke ervaring in het nemen van antidepressiva, en over het afwegen van de positieve en negatieve bijwerkingen." 

Na meer dan 14 jaar antidepressiva slikken kreeg Selah Sue tijdens de lockdown last van bijwerkingen. "Ik voelde voor het eerst dat de negatieve bijwerkingen mij echt in de weg begonnen te zitten. Ik voelde dat ik tegengehouden werd op creatief niveau en in mijn persoonlijke groei. Het was het goeie moment voor mij om het ook eens uit te testen om af te bouwen, er waren toch geen optredens, dus als het niet lukt, whatever? In de video zie je me worstelen met de positieve en negatieve effecten." 

Bekijk de video van "Pills": 

Op dit moment slikt Selah Sue geen antidepressiva meer. "Het is super spannend en ook wel confronterend", vertelde ze aan Ayco Duyster op Radio 1 (zie video hieronder). "Want bepaalde eigenschappen die ik ook wel toeschreef aan mijn persoonlijkheid, zoals een beetje lazy zijn, dat was niet mijn persoonlijkheid, maar die medicatie, want ik voel nu dat ik veel meer drive heb dan ik dacht."  

Ze benadrukt wel dat de antidepressiva op haar 18e haar leven gered hebben. "Het heeft mij de laatste 14 jaar een heel mooi, stabiel leven gegeven. Maar nu voel ik weer: this is life (dit is (het) leven). Maar het is altijd een heel grote afweging, het is de vierde keer dat ik het probeer. Ik heb nu voor het eerst het gevoel dat het mij zou kunnen lukken, omdat ik ouder ben en naar alternatieven heb gezocht.  Ik voel mijn grenzen nu weer meer." 

Videospeler inladen...

We zijn allemaal zoekende, naar evenwicht en geluk 

Toch wil Selah Sue met dit nummer niet op de barricades staan. "Ik wil niet zeggen: antidepressiva zijn slecht of goed. Ik spreek gewoon vanuit een persoonlijke ervaring en hoop dat dat genoeg steun kan bieden. Ik vind dat we allemaal in dezelfde boot zitten. We zijn allemaal zoekende, naar evenwicht, balans en geluk. En dat is voor mij niet anders."

Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

Selah Sue werd op haar 17e ontdekt door singer-songwriter Milow. Ze brak in 2010 door met songs als "Raggamuffin" en "Crazy vibes".  Met haar unieke stem en mix van soul, funk en reggae bereikte ze ook al snel een internationaal publiek.

De zangeres heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze van tijd tot tijd depressieve gevoelens heeft en antidepressiva nam om die tegen te gaan.  Onzekerheid en depressie hebben regelmatig haar professionele parcours doorkruist. In haar songs probeert ze haar donkerste gevoelens en demonen van zich af te schrijven. Ze is ook al jarenlang meter van de "Te gek!?"-campagnes, die geestelijke gezondheidsproblemen meer bespreekbaar willen maken. 

Er is altijd een uitweg, maar die vind je niet altijd in je eentje

"Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om open te zijn over je problemen en een groot draagvlak om je heen te hebben", zei ze eerder al in het kader van "Te gek!?". "Weet dat je niet alleen bent. Een depressie bijvoorbeeld kan heel eenzaam zijn, het lijkt wel alsof je de enige ter wereld bent die niet gelukkig is, maar niets is minder waar. Je moet er ook niet meteen willen uitraken: Gun jezelf wat tijd. Wees zacht en mild, voor anderen maar vooral voor jezelf. En praat erover! Met vrienden, met je familie, met je huisarts of met je therapeut, praten is zo belangrijk. Er is altijd een uitweg, maar die vind je niet altijd in je eentje."

Op 27 april stelt Selah Sue haar nieuwe album voor in de AB in Brussel. Op 24 maart staat er een concert in L'Oympia in Parijs gepland en op 21 april één in Tivoli in Utrecht. 

Meest gelezen