Steenkool is weer populair: "Klanten die het niet breed hebben, proberen zo te overleven"

De afgelopen maanden zijn weer meer mensen hout en steenkool beginnen stoken om hun huis te verwarmen. Dat merkt ook brandstofhandelaar Jan Bergmans uit Genk. "Door de hoge gasprijzen zijn mensen bezorgd en steken ze hun kachel weer aan."

De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om vandaag geen hout te stoken, omdat er te veel fijn stof in de lucht hangt. Maar niet iedereen houdt daar rekening mee. "Ik denk dat de overheid zelf meer fijn stof veroorzaakt door vluchtheuvels aan te leggen, waar auto's dan moeten optrekken", reageert een klant van de brandstofhandelaar. "Ik stook met kolen en met hout, dan heb ik geen elektriciteit nodig. En het is ook een gezellige warmte." Ook een andere klant wil alleen steenkool. "Omdat ik zelf in de mijn heb gewerkt en omdat het goedkoper is dan elektriciteit."

De overheid moet er bij stilstaan dat niet iedereen zich een warmtepomp kan veroorloven

Jan Bergmans, brandstofhandelaar

De hoge energieprijzen hebben de mensen in de richting van hout en steenkool geduwd, merkt handelaar Jan Bergmans. "Onze klanten hebben het niet allemaal even breed. Met die kolen proberen ze hun huisje warm te houden en te overleven. Want een zakje van 25 kilo kost maar 10 à 11 euro en dat is voor de mensen betaalbaar. 1.000 liter stookolie kost tegenwoordig al 800 euro. Door de hoge gasprijzen zijn de mensen bezorgd en steken ze hun kachel weer aan." (Lees verder onder het geluidsfragment.)

Bergmans is het er mee eens dat een overschakeling naar andere energiebronnen nodig is voor het klimaat, maar heeft wel bedenkingen bij de aanpak van de overheid. "Men moet ook wel denken aan de mensen die dat niet kunnen bekostigen. Niet iedereen kan zich een warmtepomp veroorloven. Die mensen kunnen amper de stookolie of de kolen betalen. Zwijg stil dat ze moeten overschakelen op peperdure energiebronnen."

Meest gelezen